Cum ne afecteaza venirea primaverii

CUM NE AFECTEAZA VENIREA PRIMAVERII

Climatul temperat, cu ciclicitatea anotimpurilor, are desigur o influenta puternica asupra organismului uman. Efortul de adaptare la schimbarile de vreme necesita un consum energetic mare si desigur organismul se resimte.

  • Medicina naturista

Nu toata lumea resimte la fel de puternic schimbarile climatice aparute o data cu venirea primaverii. Exista insa persone pentru care totul pare a fi un factor de agravare: vremea racoroasa si umeda, ploaia, vantul, zilele prea calduroase, schimbarea brusca a vremii.                                          
In aceasta situatie ma gandesc la GELSEMIUM, mai ales cand intalnesc o persoana sensibila, emotiva, care raceste frecvent primavara. Pacientul poate prezenta agravarea unui sindrom migrenos o data cu venirea primaverii.

Un alt remediu pe care il folosesc frecvent primavara este CALCAREA PHOSPHORICA. Se adreseaza in principal copilului astenic, vesnic anemic, vesnic intarziat in dezvoltare, agil, dar care se epuizeaza repede, cu dese suferinte in sfera ORL.
                                                        
Un copil deosebit de ager si foarte sociabil poate acuza la inceputul primaverii scaderea memoriei si poate dezvolta chiar stari depresive cu tendinta la izolare.
Daca gelsemium este "vedeta incontestabila" a primaverii, remedii precum calcarea phosphorica sau NATRIUM SULFURICUM pot fi la fel de utile atat primavara cat si toamna, pentru a rezolva suferinte aparute ca urmare a expunerii la umezeala si frig.                                              

Am vazut ca ne gandim la calcarea phosphorica mai ales cand avem semne de astenie psihofizica. La remediul NATRIUM SULFURICUM apelam in cazul bolnavilor reumatici, asmatici cu suferinte agravate de frig, ploaie, ceata.

Cand apritia  norilor pe cer declanseaza nevralgii, dureri de cap apasatoare sau dureri reumatice, simptome ce dispar o data cu aparitia primelor picaturi de ploaie, remediul pe care il alegem este RHODODENDRON. Recomandat si in cazul acelor persoane ce prezinta agravarea simptomelor la cresterea presiunii atmosferice si ameliorarea lor la scaderea presiunii atmosferice.

Daca insa ne uda ploaia sau ne imbolnavim ca  urmare a racirii bruste a vremii, ne gandim la DULCAMARA. Afectiuni reumatismale, afectiuni orl, astm bronsic dar si urticaria declansata de ploaie sau racirea brusca a vremii se pot trata cu dulcamara.

Vantul racoros si schimbator al primaverii declanseaza cel mai adesea simptome ce se trateaza cu gelsemium sau phosphorus, dar uneori chiar si primavara bate un vant puternic, uscat, geros. Expunerea la aceste conditii poate declansa afectiuni respiratorii acute, de la simple viroze la pneumonii, afectiuni ce au in general debut brusc si evolutie violenta. Aceste afectiuni se trateaza cu ACONITUM. Am vorbit deseori despre acest remediu cand am vorbit despre virozele respiratorii.

CAUSTICUM este un alt remediu ce pote fi administrat dupa expunerea la vantul rece. Durerile muculare tratate cu causticum sunt dureri puternice, arzatoare, insotite de o importanta contractura musculara, cu senzatia ca muschii s-au scurtat .In acest caz insa pacientul prezinta ameliorarea simptomelor la ploaie. Causticum este de altfel  printre putinele remedii ce prezinta ameliorare la ploaie.

Variatiile presiunii atmosferice reprezinta un alt element ce solicita puterea de adaptare a organismului, remedii precum THUYA, RHODODENDRON, PHOSPORUS ne pot fi utile in aceasta situatie.

THUYA este de altfel remediul ideal pentru suferintele reumatismale, nevralgii si diverse afectiuni ORL; declansate inainte de furtuna, pe timpul furtunii, in general de umiditate mare si racoare si de cresterea presiunii atmosferice.

PHOSPHORUS, remediul persoanelor sensibile la furtuna, aerul curat dar racoros, dar si la schimbarile de presiune atmosferica - poate rezolva distonia neurovegetativa, migrenele, infectiile cailor respiratorii declansate primavara sau toamna
Pentru cei ce isi cunosc tipologia homeopata, adica REMEDIUL DE STRUCTURA (stabilit de un medic homeopat) pur si simplu administrarea  acestuia in dilutie inalta (CH30 sau CH200) la inceputul primaverii, cam doua prize la interval de10-14 zile reprezinta o buna preventie.

Cam astfel priveste homeopatia starile de astenie ce apar primavara. Acolo insa unde apar stari de oboseala, epuizare datorita scaderii rezervei de vitamine si minerale, solutia este o alimentatie corecta, bogata in legume si fructe, un stil de viata sanatos.                                              
In cazul batranilor, unde absorbtia  principiilor active este mai inceata, este utila administrarea unor asocieri de vitamine cu minerale, produse apicole sau suplimente nutritive.

La copii mai gracili, hipoponderali, produsele apicole, diversele extracte din plante si fructe sunt suplimentele pe care le recomand.

Dr. Elena Vartan
Medic specialist medicina generala si homeopatie


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!