•  

Sa credem in Mos Craciun!

Sa credem in Mos Craciun!

Batranelul cu haina rosie caruia ii adresam in fiecare iarna scrisori frumoase, pline cu dorinte de cadouri, pe care apoi le asteptam cu sufletul la gura... Imi amintesc din copilarie ca scriam in acele randuri ce cadouri as dori sa primeasca si mama si tata, si, spre marea mea surprindere, chiar le primeau.

Mos Craciun exista, imi aducea bucurie in fiecare an, chiar daca acum stiu ca era unchiul meu sub acele haine. Drept urmare, si acum perioada Sarbatorilor de iarna este una plina de mister si de fericire. 

Decizia de a spune copilului adevarul despre Mos Craciun ar trebui sa fie bine analizata, caci este pacat sa strici in zadar misterul.

Dilema parintilor, de a-i spune sau nu copilului aceasta frumoasa poveste, e normala. Mai ales cand vine Craciunul, copiii care inca mai cred in acest mit, incep sa aiba nedumeriri. Sunt multi batranei cu barba alba, toti cu cadouri, unii mai grasi, unii mai slabi...

Ce sa mai inteleaga bietul micut? Mama si tata i-au spus ca e doar unul, care aduce daruri copiilor cuminti. Este si o forma de mobilizare a celor mici, care par mai dispusi sa-si puna jucariile la loc si hainutele frumos impachetate pe spatarul scaunului.

Psihologii nu se pot pune de acord asupra metodei de urmat in cazul „povestii“ cu Mos Craciun pe care toti parintii o spun copilului. E frumos sa crezi intr-un personaj mistic, care aduce daruri si face multi copii fericiti. Si, oricum, la varsta la care incep sa inteleaga aceste lucruri, copiii au tendinta sa aiba prieteni imaginari.

Pe de alta parte, a crede in Craciun si in reprezentatul lui de seama e si un exercitiu de daruire. Astfel, copilul afla cat e de frumos sa daruiasca si, cu aceasta ocazie, poate fi invatat sa nu ceara prea mult. Nu exista un moment precis la care celor mici sa li se spuna ca existenta Mosului e doar imaginara, ca de fapt parintii au fost cei care au montat, an de an, un spectacol fabulos pentru ei. Si nici o metoda potrivita.

 

Unii copii afla de la gradinita sau de la scoala, de la copiii care au descoperit deja secretul. Altii pun cap la cap anumite informatii, recunosc glasul lui Mos Craciun sau anumite piese de imbracaminte la acesta. Cand parintii considera ca a pastra secretul devine o minciuna si nu un gest frumos, e momentul sa-l scoata la iveala. Cu blandete, pentru a pastra magia Craciunului intacta, chiar si fara mosul in haine rosii.

Postat in :

Copii Sanatate psihomentala

Data:

02-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Intreaba farmacistul

Vrei sa stii mai multe detalii despre un anumit produs? Ai o problema medicala sau cosmetica la care nu ai gasit inca rezolvare?

Scrie-ne intrebarea ta completand formularul
Completeaza formularul

Suna-ne la TelVerde 0800 833 003
(disponibil si din retelele de telefonie mobila)

0800 833 003
Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza