•  

Copiii din epoca high-tech

Copiii din epoca high-tech

In cele mai multe case din Romania, televizorul functioneaza de dimineata pana noaptea tarziu, devenind un fundal sonor permanent. A devenit aproape un gest reflex sa deschizi televizorul de indata ce ai deschis ochii si sa-l inchizi imediat inainte de culcare.


Din pacate, televizorul consuma un timp pretios. Daca doriti sa va convingeti, nu-l mai porniti decat exact atunci cand incepe un program anume pe care vreti sa-l urmariti si inchideti-l imediat ce s-a terminat respectivul program. Sau, si mai bine, nu-l mai porniti deloc cateva zile. Veti constata ca ati reusit sa faceti multe alte lucruri pe care nu le-ati mai facut demult si ca nu ati pierdut absolut nimic. Copiii adopta modelul de viata al parintilor, iar daca acestia desfasoara diferite activitati casnice cu televizorul pornit, ei de ce nu si-ar face temele tot in compania televizorului? Efectele sunt dintre cele mai diverse, daunatoare si contraproductive.
 
Televizorul este cea mai ieftina bona pentru copii, dar si cea mai neinspirata alegere. In cele mai multe camere de copil, parintii monteaza televizorul inca de cand aduc bebelusul de la maternitate...

Copiii (chiar si cei de varsta prescolara!) sunt adesea lasati la televizor cu orele si urmaresc la nesfarsit desene animate sau alte programe mai mult sau mai putin selectionate de parinti. Acest tip de activitate are doua consecinte grave: copiii nu se mai joaca, lucru esential pentru organismul lor in crestere (joaca inseamna si exercitiu fizic) si, in plus, pierd timp pretios pentru dezvoltarea vorbirii, gandirii, imaginatiei, abilitatilor fizice si sociale.

Televizorul ii impiedica sa isi faca prieteni, sa discute, sa aiba initiativa, sa citeasca, sa coloreze, sa modeleze, sa joace tot felul de jocuri de constructie, de miscare, de rol, sa interpreteze situatii reale prin joaca lor si sa le inteleaga. Este o tentatie care ii distrage de la efectuarea temelor, de la lectura si studiu.

De asemenea, alaturi de telefonul mobil, internetul si jocurile pe calculator, televizorul ii impiedica pe tineri sa duca o viata sociala normala.

De asemenea, multi copii si adolescenti petrec orele destinate somnului in fata televizorului sau a calculatorului, ceea ce, pe termen imediat, contribuie la oboseala fizica si incapacitatea de a se concentra la ore, de a invata. Prin urmare, televizorul si calculatorul sunt piedici in calea realizarilor academice.
 
Cu totii stim ce devastatoare este obezitatea pentru adolescenti. Indiferent de sex, ei sunt preocupati excesiv de look-ul personal, care are o importanta covarsitoare pentru integrarea lor sociala si pentru increderea in sine.
 
In plus, studiile efectuate de cercetatorii britanici au aratat ca obezitatea are ca efect performante scolare slabe!
 
Copiii care petrec in mod excesiv timp in fata televizorului se obisnuiesc cu un mod de viata sedentar si sunt predispusi la obezitate, la o devoltare intelectuala slaba si o viata sociala saraca.
 
De asemenea, copiii care folosesc calculatorul pentru efectuarea temelor au performante scolare mai slabe decat cei care apeleaza la surse clasice de informare – carti, reviste, studii. Primii utilizeaza informatii care nu sunt intotdeauna validate stiintific si sunt distrasi de la tema de studiu de alte site-uri, de verificarea cutiei postale electronice, a contului personal de pe retelele de socializare si a mesajelor instantanee.
 
Cercetatorii in domeniul psihologiei vorbesc si de alte efecte, mult mai subtile si pe termen mult mai lung, care ii ating pe toti cei care urmaresc in mod excesiv programele TV. Este vorba despre o nemultumire de sine si nefericire personala care rezulta din compararea vietii personale cu „standardele“ promovate de programele TV referitoare la succesul personal. Pur si simplu, acesti oameni nu mai privesc viata in mod real, nu mai au asteptari realiste de la propria persoana, ci se considera niste indivizi ratati deoarece nu au parte de un life style glam, ca acela promovat pe „sticla“.

Copiii care urmaresc in mod excesiv si nediscriminatoriu programele TV ajung sa isi fixeze obiective nerealiste in plan personal. Asemenea obiective, cel mai adesea, nu includ scoala.
 
Jocurile pe calculator au devenit mai populare in aceasta epoca decat orice alt joc pe care copiii din toate timpurile l-au cunoscut vreodata. Este adevarat, unele jocuri pe calculator stimuleaza coordonarea miscarilor, solicita gandirea si imaginatia, dar numai intr-o mica masura. Daca ar fi sa comparam beneficiile si efectele nedorite ale jocurilor pe calculator, balanta inclina in mod evident in favoarea celor din urma.

Copiii care petrec ore in sir jucandu-se la  calculator, obtin recompense instantanee si nu mai au rabdare sa depuna efort in mod sustinut pentru a obtine ceva. Prin urmare, nu sunt motivati sa invete, nu au rabdare sa isi faca temele, renunta usor atunci cand nu reusesc din prima incercare, pentru ca, in cele din urma, sa nu reuseasca sa faca mai nimic.
 
Sunt lipsiti de perseverenta si greu de motivat. Pot deveni experti in jocuri pe calculator, dar acest lucru este in detrimentul educatiei lor.
 
In plus, jocurile pe calculator pot deveni o adevarata adictie pentru anumiti copii, iar in lume au aparut deja clinici de „dezintoxicare“ pentru micii maniaci. 
 
Nu este o gluma, aceste jocuri pot deveni un adevarat drog pentru copii si, asa cum stim foarte bine, drogurile, oricare ar fi ele, distrug absolut totul – personalitate, dezvoltare, cariera, viata. De la jocurile pe calculator la jocurile de noroc (pe internet sau in salile de joc) nu este decat un pas… Un gambler nu isi distruge numai viata personala, ci pe toti cei din jurul lui, afundandu-se in datorii financiare din care se intampla sa nu mai poata iesi
niciodata.
 
Prin urmare, atentie parinti la cat, cum si cand ne lasam copiii la televizor si la calculator. Iata cateva reguli simple, care trebuie aplicate in mod ferm si consecvent:
  • Pana la 2-3 ani – fara televizor si calculator!
  • Pana la 5-6 ani – 30 de minute la televizor zilnic si 10 la computer sunt mai mult decat suficiente;
  • Intre 7-10 ani – nu mai mult de doua ore zilnic la televizor si calculator, in total, nu separat si numai dupa ce si-au indeplinit sarcinile scolare.
  • Dupa 10 ani – in weekend, pot petrece pana la 3 ore zilnic la calculator si televizor (in total, nu separat), de asemenea, cu conditia indeplinirii sarcinilor scolare.
Lucrul cel mai important este sa nu ii incurajam de la varste fragede sa petreaca mult timp in fata unui ecran, ci sa le oferim alternative mult mai utile de joaca, relaxare si invatare.

Irina Petrea
Pedagog

 

Postat in :

Copii

Data:

21-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza