•  

Controlul greutatii cu ajutorul fibrelor vegetale

Controlul greutatii cu ajutorul fibrelor vegetale

Scopul integratorilor dietetici este acela de a ne ajuta sa pierdem din greutate, reducand absorbtia grasimilor din alimentele pe care le consumam. Neputand fi atacate de enzimele noastre digestive, fibrele alimentare nu au valoare nutritiva si energetica. 

In functie de comportamentul in apa, fibrele vegetale se impart in fire solubile si insolubile. Produsele de slabit de ultima generatie au la baza fibre solubile cu efecte benefice pentru sanatate, adica sunt formulate produse care reduc greutatea corporala fara a aduce prejudicii tractului digestiv.
 

Fibrele solubile in apa reduc absorbtia grasimilor
 
Fibrele solubile se dizolva in apa formand o solutie coloidala sau un gel natural. Acest gel, numit in literatura de specialitate anglo-saxona “hydrated network”, are un rol foarte important la nivelul tubului digestiv. Datorita structurii sale vascoase, retine o parte din mancarea consumata (in special grasimile si glucidele) elemente pe care le elimina la sfarsitul digestiei. Cu alte cuvinte, acest gel actioneaza ca un “burete” care retine o parte din grasimi, reducand cantitatea de calorii absorbita o data cu mancarea.
 
O alta actiune a fibrelor liposolubile este aceea de a induce o senzatie de satietate. Acest burete natural se umfla in stomac, taind practic foamea. Mai mult decat atat, datorita structurii vascoase a fibrelor hidrosolubile, la nivelul intestinului se reduce procesul de absorbtie al glucozei. Readucem aminte ca stimularea senzatiei de foame este legata de reducerea concentratiei ematice a glucozei asimilata din mancare: cand nivelul ei este ridicat, organismul nostru are senzatia ca este satul, in timp ce un nivel scazut determina senzatia de foame.
 
Fibrele insolubile in apa au actiune mecanica la nivelul tractului digestiv
 
Spre deosebire de fibrele solubile, fibrele insolubile nu isi modifica structura la contactul cu apa, ci doar retin apa, umflandu-se. Cel mai bun exemplu de fibre insolubile sunt cele care au la baza celuloza. La nivelul intestinului, fibrele insolubile au o actiune strict mecanica, utila pentru stimularea peristaltismului intestinal. Dezavantajul major al produselor pe baza de fibre insolubile este reprezentat de faptul ca ele au o actiune iritanta asupra intestinului. In schimb, fibrele solubile au o actiune protectiva si emolienta asupra mucoasei tractului digestiv.
 
Din acest motiv, o tendinta mondiala in ultimii ani, are in vedere producerea unor integratori dietetici pe baza de fibre solubile, cu efecte benefice pentru sanatate, cum sunt: reducerea greutatii corporale in mod natural, reducerea colesterolului prin inglobarea colesterolui “rau”, reglarea naturala a tranzitului intestinal si protejarea mucoasei stomacului.

Postat in :

Alimentatie sanatoasa

Data:

20-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza