•  

Comunicarea cu bebelusul

Comunicarea cu bebelusul

Introducere

Bebelusii se nasc cu o nevoie vitala de comunicare cu cei din jur, iar comunicarea timpurie cu acestia joaca un rol esential in buna lor dezvoltare cognitiva si senzoriala.

Ca si adultii, bebelusii au propriile nevoi, fiind insa total dependenti de oamenii mari, care au misiunea si provocarea de a descifa si de a intelege ce anume isi doresc micutii. Iata cateva sfaturi utile. 

Plansul - Este principala forma de comunicare la bebelusi. Pentru parintii aflati la primul copil, situatia poate deveni stresanta si frustranta, mai ales dupa prima luna de la nastere, cand intervine oboseala. Insa tot acum, mama ajunge sa-si cunoasca bebelusul destul de bine, intelegandu-i astfel nevoile.

In primul rand, copilul plange de foame, de sete, pentru ca este murdar sau obosit. Plansul de foame este puternic si iritant. Copilul se linisteste cand primeste sanul sau biberonul, dar incepe iar sa planga daca indepartam mancarea. Cand este murdar sau il supara ceva din mediul inconjurator, copilul plange mai domol si inceteaza imediat dupa ce il schimbam.

Plansul de oboseala este monoton si arata faptul ca bebe doreste de la parinti putina atentie. In prezenta mamei, cel mai frecvent, bebelusul se liniseste si adoarme. Destul de des, bebelusul plange din cauza gazelor din traiectul digestiv - colicile. Ele sunt cauzate cel mai frecvent de faptul ca tubul digestiv al copilului este inca incomplet dezvoltat, dar pot avea si alte cauze – disfunctionalitat ale tubului digestiv sau alergia la medicamente.

O cauza de neocolit a plansului este si o mama anxioasa. Copilul simte foarte bine starea mamei si este influentat de ea. Legatura mama – copil se stabileste inca din timpul sarcinii si se intareste la nastere.

Solutii atunci cand copilul plange: verificarea programului (daca au trecut vreo trei ore da la ultima masa, este foarte posibil sa ii fie foame), distragerea atentiei prin joc, o baita calda si linistitoare daca se apropie ora de somn (atentie, un copil agitat este mai greu de stapanit), o scurta plimbare sau contactul corp la corp (ideal pe burta mamicii, avand grija ca cel mic sa nu se sufoce). In cazul in care copilul nu se linisteste si este in continuare agitat, cel mai bine este sa il vada medicul de familie sau pediatrul.

Limbajul semnelor

Studii diverse au demonstrat faptul ca, in ciuda parerilor initiale, folosirea limbajului semnelor in comunicarea cu bebelusii are numeroase beneficii: dezvoltarea intelectuala prin crearea de conexiuni neuronale, dezvoltarea vocabularului, reducerea frustrarii de ambele parti si evitarea problemelor comportamentale de tipul crizelor de nervi, cresterea increderea in sine a bebelusului.

Concret, metoda presupune asocierea semnelor pentru anumite cuvinte, la inceput simple: papa, somn sau gata, demers recomandat in jurul varstei de 4-6 luni. Apoi, odata cu cresterea bebelusului, limbajul poate deveni mai elaborat. De exemplu, in timpul mesei, mama poate sa intrebe copilul daca mai doreste mancare intinzandu-i lingurita catre gurita: daca sugarul nu va mai dori sa manance isi va intoarce capul sau se va stramba, iar daca mai doreste sa manance va zambi, deschide gura, ca apoi peste cateva saptamani sa gesticuleze, sa intinda mana catre mancare si sa incerce sa apuce lingurita sau farfuria.

Capacitatea de comunicare a celor mici se dezvolta atunci cand rolurile se schimba alternativ: mama imita actiunile, sunetele si gesturile copilului, iar acesta le imita pe ale mamei. Din acest motiv, foarte importante in reusita acestei metode sunt implicarea activa a adultilor, repetitia constanta a semnelor si atentia deosebita acordata limbajului corpului: timbrul vocii, expresivitatea fetei, pozitia corpului, anumite gesturi. O buna comunicare implica astfel contact vizual permanent cu cel mic, un ritm de vorbire calm si incet, atingerile blande si o mimica corelata la tema discutiei (de exemplu fetele haioase ale adultilor, ce fac deliciul copiilor).
 

top

Masajul

Masajul bebelusilor are efecte favorabile asupra tonusului muscular, mobilitatii articulatiilor, circulatiei sangelui, respiratiei si asupra digestiei. In plus, ajuta la crearea unei legaturi unice mama-bebelus, dar si la relaxarea celui mic, deoarece transforma mediul intr-unul sigur, asemeni celui din burtica.

Este indicat ca masajul sa se realizeze dupa prima luna de viata si sa fie unul specific varstei: astfel in primul an de viata, masajul stimuleaza adoptarea pozitiilor normale si abilitatilor de miscare ce se instaleaza treptat.

Dr. Dana Diac
Medic specialist medicina de familie
Competente homeopatie

top

Postat in :

Copii Familie

Data:

18-03-2013

Taguri:

bebelusii, comunicare, dezvoltare cognitiva, nevoi, intelege, plansul, parintii, primul copil, oboseala, nastere, foame, sete, sanul, biberonul, colicile, alergia, anxioasa, joc, somn, copil agitat, crizelor de nervi, increderea, gesturi, masajul, respiratiei, digestiei, mobilitatii

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza