•  

Colesterolul - problema prezentului

Colesterolul - problema prezentului

Milioane de oameni din intreaga lume au probleme de colesterol. Desi multa lume asociaza nivelul crescut de colesterol cu un consum in surplus de alimente grase, aceasta substanta este produsa de corpul uman. Ficatul produce 75% din colesterolul care circula prin sangele nostru. Doar 25% din colesterolul din sangele nostru vine din alimente.

Multi oameni nici macar nu isi dau seama daca au sau nu colesterolul crescut. Acest lucru se poate descoperi numai prin analize regulate.

Colestrolul crescut afecteaza intregul corp

Cel mai cunoscut efect al colesterolului este ateroscleroza, care ingusteaza vasele de sange, iar acest lucru duce la aparitia bolilor cardiovasculare. Daca este descoperit la vreme, colesterolul crescut poate fi adus la un nivel optim cu ajutorul unei medicatii specifice. Imediat ce ai depasit varsta de 20 de ani trebuie sa-ti testezi regulat colesterolul.


Pana nu demult, persoanele care se confruntau cu un nivel crescut al colesterolului aveau interzis sa consume alimente bogate in colesterol, precum oualele, carnurile grase, mezelurile in cantitati de peste 300 g. Un ou, de exemplu, contine 186 mg de colesterol.

Daca aportul alimentar de colesterol este mult crescut, atunci acesta incepe sa se depuna pe vasele de sange, ceea ce duce la ingustarea lumenului arterial - formarea placilor de aterom. Consecinta directa este cresterea riscului de aparitie a unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral.

Valorile optime ale colesterolului

Riscul de aparitie a placilor de aterom depinde insa mai ales de colesterolul “bun” si cel “rau”. Pentru adulti s-au stabilit niste valori considerate optime ale colesterolului, LDL, HDL astfel:
Colesterol total < 200mg/d
LDL < 100mg/dl
HDL > 60mg/dl

O dieta cu un nivel scazut in grasimi si colesterol poate duce la scaderea nivelului total de colesterol LDL cu pana la 5-10%. Cercetarile au aratat ca dietele bogate in fibre solubile scad si mai mult nivelul colesterolului LDL - respective cu 20-30%. Tipul de fibra pe care s-au facut cercetarile este cea provenita din alimente precum tarate, ovaz sau fasole.

Daca, insa, exista riscul ca starea de sanatate sa se agraveze, pe durata a 10 ani, in proportie de 20 - 40%, se recomanda tratamentul cu medicamente. In principiu, specialistii apreciaza ca, aproape intotdeauna, circa 20 - 40% dintre cei ce prezinta exces de colesterol ajung in timp de 10 ani la suferinte grave ale vaselor de sange. Un risc ce da simtitor inapoi daca nivelul colesterolului scade cu circa o patrime.

Dr. Iulius Codru Andreescu
Centru Medical Individual

Postat in :

Afectiuni cardiovasculare

Data:

09-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza