•  

Colesterolul, o problema a lumii moderne

Colesterolul, o problema a lumii moderne

Stilul de viata al oamenilor a cunoscut schimbari atat de mari in ultimii 50 de ani, incat daca o persoana care a murit inainte de aceasta perioada ar invia printr-o minune, s-ar simti total pierduta in aceasta lume.Viata este mult mai comoda, accesul la informatii nelimitat, descoperirile din ultimii ani au rezolvat probleme grave in medicina, putem chiar sa ne traim sentimentele intr-un spatiu virtual. Dar oare putem face fata la toate aceste transformari?

Unul dintre efectele vietii moderne il reprezinta schimbarile in alimentatie: mancam mai multa carne, grasimi, dulciuri, alimente modificate genetic sau cu adaosuri chimice, iar toate acestea nu puteau ramane fara urmari in organismul oamenilor. Afectiunile cardiovasculare sunt principala cauza a mortalitatii in tarile dezvoltate, iar acest lucru i-a pus pe ganduri pe oamenii de stiinta. Ei au descoperit ca la originea acestor boli sta nivelul crescut al colesterolului in sange si, mai nou, stresul.

Ce este important sa stii este faptul ca exista doua tipuri de colesterol: bun si rau. Trebuie sa te ingrijorezi atunci cand cel din urma creste peste valorile normale si sa iei masuri imediat.

Regimul alimentar

Are un rol decisiv in pastrarea colesterolului in limitele considerate acceptabile. Alimentele care iti fac bine sunt fructele, legumele, laptele si iaurtul degresat si carnea alba (pui si peste). Te vei simti mult mai bine daca vei renunta la tigari si alcool si vei face miscare, pentru a scapa de kilogramele in plus care iti suprasolicita inima si arterele. 


Daca este in exces, colesterolul se depune pe peretii arterelor, afectand circulatia sangelui. Organele care primesc sange de la aceste artere au de suferit, deoarece nu primesc suficient oxigen si nutrienti, cat ar avea nevoie. Din aceasta cauza pot aparea boli foarte grave, cum sunt angina, accidentele vasculare, infarctul. 
 

Factori de risc

Conform studiului national CARDIOZONE - primul studiu privind factorii de risc cardiovascular la populatia adulta a Romaniei efectuat la nivelul intregii tari au rezultat urmatoarele:
• Peste 30% din populatia adulta a Romaniei are colesterolemia ridicata.
• Locuitorii Bucurestiului se afla pe primul loc in ceea ce priveste hipercolesterolemia cu un procent de 46,15%, urmat de locuitorii Munteniei si Banatului cu 38,3% si respectiv 32,6%.
• 42,6% dintre persoanele cu varsta de peste 70 ani au colesterolemia ridicata comparativ cu 23,8 % dintre persoanele sub 40 ani.

Deoarece mortalitatea datorata bolilor cardiace este mai mare decat mortalitatea datorata multor alte afectiuni, devine importanta cunoasterea factorului personal de risc cardiovascular, acest lucru putand salva vieti. Colesterolemia ridicata este un factor de risc cu incidenta in crestere la noi in tara.

Postat in :

Afectiuni cardiovasculare

Data:

19-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza