•  

Colesterolul: cand trebuie sa ne ingrijoram?

Colesterolul: cand trebuie sa ne ingrijoram?

Introducere

Colesterolul este prezent in toate organismele umane in concentratii normale si este un constituent important al celulelor organismului. El intervine in producerea diferitilor hormoni, mai ales a celor care permit reproducerea, si asigura si transportul grasimilor prezente in circulatia sanguina spre toate tesuturile din organism.

Exista doua tipuri de colesterol: colesterolul „bun”, numit si HDL (high density lipoproteines), colesterol care nu se depune pe peretii arterelor ci, din contra, favorizeaza extragerea grasimilor care ar putea sa se depuna si colesterolul „rau”, numit LDL (low density lipoproteines), care se fixeaza pe peretii vaselor si le astupa.

Factori de risc

Numerosi factori influenteaza nivelul crescut al colesterolului:

• Elementul genetic: daca in familia voastra au existat antecedente de hipercolesterolemie, riscul ca si voi sa suferiti de aceasta afectiune creste.
• Excesul de greutate: este legat de o alimentatie prea bogata in grasimi de origine animala asociat cu sedentarismul.
• Totul vine de la stres, astfel, la persoanele stresate, nivelul LDL creste pana la 10 - 15%, dar din fericire scade in momentul in care motivul stresului a fost indepartat si se revine la o viata mai calma.
• Diabetul poate face si el sa creasca colesterolul. Cel mai des, nivelul colesterolului ramane normal, dar raportul dintre colesterolul rau si bun este perturbat prin reducerea actiunii insulinei, care tinde sa transforme colesterolul bun in colesterol rau.
• O hipotiroidie poate sa antreneze o hipercolesterolemie, care va disparea daca actionam asupra tiroidei.
top

Complicatii

De ce trebuie sa scadem colesterolul?
Inainte de toate, este dovedit ca un nivel prea ridicat al colestorolului, dar mai ales al colestrolului „rau” sau perturbarea raportului LDL/HDL, creste riscul aterosclerozei (acumularea de placi de grasime pe peretii interni ai arterelor) care poate antrena o insuficienta coronariana de tipul infarctului de miocard, o arterita a membrelor inferioare sau un accident vascular cerebral.

Ateroscleroza a devenit prima cauza de deces in lume si in tarile occidentale, fiind considerata  prima cauza a accidentelor coronariene sau a accidentelor vasculare cerebrale.

top

Preventie

Prima masura pentru a frana aceasta maladie o reprezinta regimul alimentar. Astfel, este recomandat suprimarea grasimilor de origine animala (unt, branzeturi, carne) si cresterea  consumului  grasimilor de origine vegetala (ulei de masline sau de porumb, margarina bogata in acizi grasi nesaturati), a legumelor si a fructelor la desert si mai ales a acizilor grasi omega 3 din peste, al caror rol in buna functionare a sistemului cardiovascular a fost demonstrata de numeroase studii.

A doua masura este miscarea. Aceasta inseamna renuntarea la sedentarism si realizarea unei activitati fizice regulate, adaptata gusturilor si posibilitatilor. Daca, dupa sase luni, anomaliile persista, trebuie recurs la un tratament medicamentos.

Medicamente care actioneaza asupra ficatului. Doctorii prescriu mai ales fibrate pacientilor care au un nivel de risc mai mare de boli cardiovasculare si un HDL scazut si statine celor care sufera de hipercolesterolemie pura, adica care prezinta  un nivel al trigliceridelor normal, dar un LDL crescut si HDL normal sau scazut.

top

Postat in :

Afectiuni cardiovasculare

Data:

20-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza