•  

Factorii care agraveaza afectiunile respiratorii

Factorii care agraveaza afectiunile respiratorii

 

Principalii factori ce duc la declansarea sau la inrautatirea afectiunilor respiratorii precum rinita alergica, astm bronsic, bronsita sau bronhopneumopatia osbtructiva cronica (BPOC) sunt poluarea, diversi factori: factori  alergeni (precum ceata si frigul ce pot duce la suprainfectii si la acutizarea BPOC-ului), stresul zilnic, alimentatia necorespunzatoare sau fumatul
 
Cu tratament adecvat si incercand pe cat posibil eliminarea factorilor deja mentionati, aceste afectiuni in mare parte se pot ameliora, dar nu dispar in totalitate.
 
Pe langa acesti factori care creeaza un mediu propice evolutiei acestor afectiuni, chiar si noi contribuim din pacate in mod negativ printr-o serie de greseli precum:
 
1. Decongestionantele nazale

Rinita alergica tratata doar cu decongestionante nazale are risc de atrofiere a mucoasei nazale (ducand pana la pierderea mirosului) si deasemenea, de instalare a dependentei pe care multe substante din aceasta grupa o dau. Decongestionantele trateaza simptomul, insa nu si boala. Este necesara folosirea in paralel a unui antihistaminic.

2. Utilizarea gresita a servetelului

Desi fapt pueril si poate ti se va parea ca o lectie de gradinita, nici noi adultii nu stam foarte bine la capitolul utilizarea servetelului de nas. Este foarte important sa stim si sa punem in practica faptul ca servetelul este de unica folosinta, de aceea nu trebuie folosit decat o singura data, dupa care trebuie aruncat la cosul de gunoi, cu atat mai mult cu cat suntem sub tratamentul unei afectiuni respiratorii. Este o masura igienica extrem de importanta mai ales in profilaxia infectiilor cu virus gripal, transmis pe cale orala prin micile picaturi de saliva pe care le raspandim atunci cand tusim sau cand stranutam.

3. Hidratarea necorespunzatoare

Pentru buna asimilare a oricarui tratament este necesar sa bem multe lichide, cel putin doi litri pe zi. Supele si ceaiurile calde contribuie, la randul lor, la imbunatatirea starii de sanatate a pacientului. Prin aport de lichide se reface patul vascular, imbunatatindu-se astfel schimburile gazoase de la nivelul plamanilor - usurand respiratia.

4. Fumul de tigara

O alta greseala demna de luat in seama este inhalarea fumului de tigara, fie ea activa sau pasiva, proces care provoaca inflamatie si leziuni la nivelul aparatului respirator. Pentru cei ce au o afectiune respiratorie este imperios necesar renuntarea la acest obicei si/sau evitarea pe cat posibil a spatiilor aglomerate si fara aerisire unde se fumeaza.

5. Aspirina si antiimflamatoarele nesteroidiene

Pentru cei care sufera de afectiuni gastrice (ulcer sau gastrita) este bine sa evite aspirina si antiimflamatoarele nesteroidiene (au efect inflamator si iritant asupra mucoasei gastrice), iar in caz de insuficienta respiratorie, se recomanda precautie in administrarea antitusivelor de tip opioid si central deoarece determina deprimarea centrului respirator cu aparitia bronhospasmului. Nu se recomanda asocierea unui expectorant (sau mucolitic) bolnavilor cu BPOC si cu astm bronsic.

6. Mancatul excesiv

Pentru cei bolnavi de astm nu sunt recomandate portiile de ras excesive si, de asemenea, mancatul excesiv sau noaptea tarziu, care ingreuneaza respiratia putand duce la criza de astm bronsic nocturna, deoarece capacitatea toracica este diminuata prin marirea volumului abdominal data de alimentele ingerate.

7. Automedicatia

In cazul gripei, afectiune respiratorie care apare cu predilectie in sezonul rece, automedicatia sau tratarea “dupa ureche” reprezinta greseala numarul unu, mai ales atunci cand este si gresita: de exemplu administrarea antibioticelor care nu functioneaza in cazul gripei provocata de un virus si nu de o bacterie,  primul nefiind sensibil la aceasta categorie de medicamente. In plus, antibioticele nu doar ca nu ajuta, ci dimpotriva, virusurile pot capata rezistenta la tratament.

Pe langa tratamentul antiviral recomandat (scade durata bolii si riscul de complicatii) si un regim igieno-dietetic, poti folosi antibiotice doar la recomandarea medicului sau a farmacistului in cazul unor infectii complementare localizate nivelul sinusurilor, al gatului si/sau al urechilor.

8. Antipiretice

Atentie si la antipiretice (medicamentele care combat febra prin scaderea temperaturii corporale), mai ales in caz de ciroza sau de alta afectiune hepatica severa. Anumite medicamente in concentratie mare pot conduce la hepatita toxica, sau la insuficienta hepatica, punand viata in pericol. Prin urmare cei cu afectiuni hepatice nu au voie sa apeleze la paracetamol, decat in situatii foarte rare.
 
Cristina Stroe Larisa, 
Farmacist diriginte Help Net 7 

Postat in :

Afectiuni respiratorii Afectiuni pulmonare

Data:

15-03-2013

Taguri:

rinita alergica, astm bronsic, bronsita, BPOC, factori alergeni, poluarea, stresul, fumatul, antihistaminic, virus gripal, lichide, ceaiurile, ulcer, gastrita, aspirina, antiinflamatoarele, mancatul excesiv, automedicatia, antibioticele, virusurile, regim, ciroza, febra, antipireticele, hepatita toxica, insuficienta hepatica, paracetamol

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza