Cat de eficente sunt mastile in lupta cu gripa si coronavirusul?

CAT DE EFICENTE SUNT MASTILE IN LUPTA CU GRIPA SI CORONAVIRUSUL?

Ce este masca medicala?

O masca medicala este un instrument utilizat pentru prevenirea transmiterii infectiilor. Aceasta acopera nasul si gura si are bucle cu care se fixeaza de urechi. Mastile de fata ajuta la limitarea raspandirii germenilor. Cand cineva vorbeste, tuseste sau stranuta se elibereaza in aer mici picaturi cu agenti patogeni care pot infecta persoanele din jur. Prin purtarea unei masti, se poate preveni contaminarea celorlalte persoane.

  • Afectiuni de sezon

Cat de utila este masca medicala?

Într-un interviu acordat pentru livescience, Dr. William Schaffner, un specialist de la Universitatea Vanderbilt din Tennessee, Statele Unite a tinut sa clarifice faptul ca o  masca chirurgical obinuit nu poate s îi protejeze pe utilizatorii acesteia de rspândirea unui virus.

Purtarea unei masti medicale este una dintre masurile de preventie menite sa limiteze transmiterea unor infectii respiratorii, printre care si infectia determinata de noul coronavirus  (2019-nCoV) din China. Totusi, doar purtarea unei masti nu este suficienta, astfel ca este necesara si adoptarea altor masuri, printre care de maxima importanta sunt cele de respectare a normelor de igiena.

Masca de fata poate juca un rol in prevenirea infectiei, dar acest rol este limitat in situatiile reale. Exista unele dovezi care arata ca masca te protejeaza de transmiterea virusului de la maini la gura, probabil pentru ca esti mai atent sa nu atingi fata cand o porti. De asemenea, esti mai protejat de picaturi cand cineva stranuta sau tuseste langa tine.

Cea mai mare preocupare pe care o au medicii in legatura cu aceste masti este falsul sentiment de siguranta pe care ti-l da purtarea ei. Exista numeroase motive pentru care mastile de fata nu sunt ideale. De exemplu, este greu sa gasesti una care sa se potriveasca perfect in jurul nasului si a gurii si pe care sa o mentii o perioada indelungata. In momentul in care iti atingi nasul sau gura cand porti masca, rolul ei protector se pierde. In mediul medical, exista recomandari clare legate de momentul in care trebuie purtata masca si ce protectie este indicata in functie de tipul de infectie pe care o au pacientii.

Cum se poart corect o masca medicala?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca masca medicala sa fie plasata „cu grija peste nas si fata si sa fie tinuta aproape, pentru a reduce spatiul dintre fata si masca”, sa se evite atingerea ei in timpul purtarii si sa fie aruncata cand se umezeste. De asemenea, Organizatia Mondiala a Sanatatii sfatuieste ca atunci cand masca este indepartata sa nu se atinga partea din fata, ci cordelutele care se ataseaza de urechi.

Atunci cand purtati masca asigurati-va ca: 

• Masca se potriveste pe fata. Elasticele sau snururile trebuie pozitionate corect astfel incat sa mentina masca ferma. Masca trebuie sa acopere nasul, gura si barbia.
• Masca nu trebuie atinsa cu mainile, pentru ca eficienta protectiei este afectata. Daca trebuie sa o atingi, spala-te mai intai si apoi pe maini.
• Cand trebuie sa dai masca jos, evita sa atingi partea din exterior, pentru ca poate fi contaminata cu microbi.
• Inainte de a fi aruncata, masca trebuie pusa intr-o punga de plastic.
• O masca medicala nu trebuie purtata mai mult de o zi. Inlocuieste-o imediat daca este umeda sau deteriorata.

Ce trebuie sa faci chiar daca porti masca pentru a te proteja de coronavirus:

Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din SUA recomanda:

• Spalati-va mainile frecvent cu apa si sapun, intotdeauna inainte de a prepara mancarea, inainte de a te aseza la masa si dupa ce mergi la toaleta.
• Acoperiți-va gura și nasul cu un servețel de unica folosința când tușiți și stranutați. Aruncați servetelul  dupa fiecare utilizare si spalați-va pe maini. 
• Evitati  atingerea cu mainile nespalate a ochilor, nasului si a gurii.
• Evitati contactul cu persoanele bolnave.

Aceste masuri ajuta la prevenirea multor infectii, inclusiv a celei cu noul coronavirus.

Daca purtati o masca de fata, asigurati-va  ca se muleaza bine pe nas si gura. Aruncati-o in mod corespunzator si se pune alta de fiecare data cand cineva tuseste sau stranuta in apropiere.

Precautii : 

Precautii legate de picaturile de saliva: utilizati o masca medicala dreptunghiulara in cazul unei infectii care se raspandeste prin picaturi mari cand cineva tuseste, stranuta sau vorbeste. Infectii precum gripa, pertussis si anumite tipuri de meningita bacteriana se incadreaza in aceasta categorie. Atat persoana infectata, cat si cei din jur ar trebui sa poarte masca de fata. Este foarte important ca ingrijitorii sa aiba masca la fiecare interactiune cu bolnavul si sa aiba alta noua de fiecare data cand vin in contact cu bolnavul.

Precautii legate de transmiterea aeriana: unele infectii pulmonare sau ale gatului se raspandesc prin particule virale sau bacteriene mici care raman in suspensie in aer si sunt inhalate de ceilalti. Noul coronavirus, varicela, SARS si tuberculoza fac parte din aceasta categorie. In aceste cazuri, persoana infectata trebuie sa poarte o masca de fata. Iar toti oamenii care vin in contact apropiat ar trebui sa poarte o masca de respirat N95, care are un filtru special conceput pentru a oferi protectie fata de particulele mici din aer. Aceste masti au, de obicei, forma rotunjita.

In timp ce specialistii continua sa afle mai multe legate de modul de raspandire a noului coronavirus, recomandarile legate de masca medicinala se adreseaza mai ales persoanelor care au infectia sau sunt expuse. Persoanele care sunt expuse sau care au un risc mare de imbolnavire ar trebui sa poarte masca medicala. Oricine are grija de cineva infectat intr-un spatiu spitalicesc trebuie sa poarte o masca medicala.  

Poate preveni masca chirurgical transmiterea gripei?

Purtarea unei masti te poate ajuta sa te protejezi de virusurile gripale A si B – cele implicate de cele mai multe cazuri de gripa sezoniera.

Un studiu de la Universitatea din Maryland sugereaz c virusul gripal nu necesit strnuturi sau tuse pentru a se transmite, putându-se deplasa prin simpla respirație a persoanelor bolnave, prin aer.

Adultii pot transmite virusul gripal cu 1 zi inainte de aparitia simptomelor si 5-7zile dupa instalarea infectiei; de aceea, utilizarea selectiva a mastilor (de pilda, in apropierea unei persoane simptomatice) este posibil sa nu limiteze efectiv transmiterea infectiei in comunitate.

Virusurile gripale A si B se transmit prin aer, prin picaturile de saliva eliberate cand persoana infectata stranuta, tuseste sau vorbeste. Picaturile pot fi inhalate direct sau pot contamina obiecte precum telefonul, computerul sau tastatura, pentru ca apoi sa fi transmise prin ochi, nas sau gura.

Mastile medicale pot ajuta la prevenirea transmiterii virusurilor gripale, inclusiv de la maini la gura sau la nas.

Aduceti-va aminte ca o masca nu este 100% eficienta și ca ar trebui sa completeze, nu sa înlocuiasca, alte strategii.

Surse: Regina Maria
           DW

Produse recomandate

Produse recomandate


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!