•  

Caria de biberon: cum sa feresti copiii de consecintele neplacute ale acestei boli

Caria de biberon: cum sa feresti copiii de consecintele neplacute ale acestei boli

Caria de biberon este o afectiune severa a dintilor pe care o intalnim la copii de varste foarte mici, fiind provocata de factorul microbian. Producerea ei insa este cauzata de anumite obiceiuri daunatoare ale mamei in alimentarea copilului si de factori iatrogeni care prelungesc timpul de stagnare al alimentelor cu un bogat continut cariogen (lapte, miere, sucuri indulcite) in cavitatea orala a micutului si implicit expunerea dintilor lui la acestea.

 

Cand apare afectiunea, care sunt cauzele si cum le prevenim?

 

Primele semne ale cestei forme de carii severe precoce intalnite la copii apar in general in primele 20-22 luni, la nivelul incisivilor maxilari. Pe suprafetele interne si externe ale incisivilor maxilari superiori, in jurul coletului acestora, se poate observa o explozie de carii ce evolueaza foarte repede. Daca medicul nu intervine la timp in tratarea lor se poate ajunge la pierdere unei canitati insemnate de tesut dentar si chiar a dintilor. Pierderea timpurie a unui dinte temporar are consecinte severe asupra eruptiei normale a celor permanenti din aceste zone, dintii permanenti erupand vicios in alta pozitie decat cea normala.

 

Severitatea acestor leziuni varieaza in functie de varsta copilului, de tipul si de modul de alimentatie, preum si de tipul hidratilor de carbon continuti de lichidul bucal si care provin din tipul de alimente pe care copilul le consuma. Laptele cu un continut bogat in zaharoza si lactoza, sucurle indulcite, mierea si dulciurile sunt si in cazul copiilor alimente cu un continut bogat cariogen.

 

In general leziunile se dezvolta asimptomatic, dar au o evolutie rapida asupra dintelui, atat in suprafata cat si in profunzime. In scurt timp copilul ajunge sa aiba resturi sub forma de radacini in gura.

 

Cum o prevenim?

 

Aceasta afectiune grava trebuie prevenita imediat inca de la aparitia primelor semne.Tratarea micilor leziuni pe care le constatam trebuie facuta din timp prin sigilari si obturarea acestora de catre medicul stomatolog. Aplicarea profilactica, dar si curativa a fluorului prin fluorizari locale si/ sau generale sunt recomandate. De asemenea, trebuie intervenit in mod obligatoriu asupra regimului si tipului de alimentatie ale copilului.

 

In legatura cu modalitatile de hranire ale copilului, parintii trebuie sa evite utilizarea biberonului cu lichide indulcite pentru a adormi copilul, precum si alaptatul nocturn, la cerere, dupa ce primul dinte a erupt (in jurul varstei de 6 luni). In timpul somnului, secretia salivara este redusa, sistemul nervos aflandu-se in stare redusa de functionare si, prin urmare, riscul de producere a cariilor pe suprafetele dentare uscate este mult crescut. Saliva are un puternic efect anticariogen prin fluxul sau si prin constituentii antimicrobieni.

 

Trebuie evitate numeroase obiceiuri vicioase in alimentarea copilului precum acela al aplicarii de miere, sirop, zahar pudra pe suzeta, supraindulcirea laptelui pe care il dam copilului prin biberon cu diferiti constituenti bogati in carbohidrati, etc. De asemenea, trebuie evitat obiceiul de calmare a copilului prin folosirea biberonului de cate ori acesta este agitat sau are un somn nelinistit.

 

Daca cel mic a fost adus mai tarziu decat era cazul la medic, in momentul cand cariile au evoluat si copilul a ramas cu niste rsturi radiculare, i se vor extrage dintii, urmand tratamente stomatologice extrem de complexe ce prevad aplicare unor mentinatoare de spatiu intre dinti pentru dirijarea eruptiei corespondentilor lor permanenti.

 

Articol redactat de catre: Dr. Stomatolog Raluca Grigoroiu

Postat in :

Copii

Data:

13-12-2017

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Intreaba farmacistul

Vrei sa stii mai multe detalii despre un anumit produs? Ai o problema medicala sau cosmetica la care nu ai gasit inca rezolvare?

Scrie-ne intrebarea ta completand formularul
Completeaza formularul

Suna-ne la TelVerde 0800 833 003
(disponibil si din retelele de telefonie mobila)

0800 833 003
Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza