•  

Bolile si sezonul rece

Bolile si sezonul rece

Introducere

Inca ne mai bucuram la venirea iernii, care aduce sarbatorile de iarna si un an nou, pe care il privim cu speranta si cu incredere ca poate va fi mai bun. In miezul iernii, dupa ce au trecut toate acestea, incepem sa resimtim oboseala, somnolenta, lentoarea si parca organismul nostru «lasa flacara sa arda mai jos», sub apasarea hainelor groase.

Sezonul rece este ambientul propice pentru aparitia unor boli intercurente, asa numite de “sezon”, dar si pentru acutizarea / exacerbarea unor boli cronice existente, ce se dovedeau  controlate terapeutic, cel putin temporar.

Iata care sunt cele mai importante!

Boli de sezon

Includ guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa si alte afectiuni acute din sfera ORL - fara a afirma ca aceste afectiuni se pot contacta doar iarna... ele pot suverni si vara, dar incidenta lor este crescuta in acest sezon tocmai din cauza aerului rece favorizant, scaderii imunitatii locale sau generale a organismului si a circulatiei favorizate a germenilor.

Ce este de facut?
• Evitarea aglomeratiilor (daca este posibil), locurile prielnice pentru raspandirea agentilor patogeni;
• Folosirea batistei atunci cand stranutam / tusim;
• Izolare cand ne imbolnavim;
• Imbunatatirea capacitatii de lupta a organismului printr-o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine (in special vitaminele A, D, E si C), dar si in minerale esentiale (precum fierul), suplimentele alimentare pe baza de plante imunostimulante (echinacea, aloe vera, propolis, catina, spirulina) si preparate homeopate;
• Masuri profilactice specifice - vaccinarea antigripala, recomandata de la sase luni si pana la varstele inaintate.

De nelipsit!
• Imbracamintea  adecvata temperaturii ambientale;
• Odihna optima prin respectarea orelor de somn - o masura la indemana oricui, ajuta organismul la refacerea energetica si la buna functionare a lui, in tot timpul anului; de aceea este important sa o mentionam mai ales in aceasta perioada solicitanta.

top

Boli cronice

Influentate de anotimpul rece sunt: boala artrozica, bolile pulmonare cronice (bronhopneumopatia obstructiva cronica, astmul bronsic) si bolile cardiovasculare. Temperaturile scazute si umiditatea atmosferica sau dimpotriva, caldura excesiva si uscata  din locuinta, pot fi factori declansatori pentru exacerbari ale astmului bronsic sau factori favorizanti pentru infectiile respiratorii. Cu alte cuvinte, in acest anotimp bolnavii pulmonari cronici cat si cei cardiaci cronici vor suferi din cauza frigului in sine, dar si a infectiilor acute respiratorii supraadaugate.

Ce este de facut?
• Cel mai important este ca tratamentul cronic, de baza, sa fie respectat cu strictete;
• Umidifierea aerului locuintei;
• Evitarea expunerii (prelungite) la frig, la aglomeratii sau a membrilor familiei care au deja simptome de boala;
Hidratarea eficienta, minimum 2 litri/zi - pulmonarii cronici trebuie sa consume lichide pentru fluidifierea secretiilor precum apa plata sau minerala, ceai sau supa. Consumul de apa ramane insa conditia esentiala a hidratarii;
• La cele mai mici semne de infectie (aparitia febrei sau a subfebrei, a frisonului, aparitia unei tuse seci sau productive, modificarea caracterului tusei) trebuie sa-i determine pe acesti pacienti sa se prezinte la medicul de familie in vederea stabilirii tratamentului corespunzator.

De nelipsit!
• Vaccinarea antigripala, ca masura profilactica principala;
• Expectorantele si mucoliticele;
• Utilizarea nebulizarorului/ aerosolilor pentru anumite afectiuni respiratorii la copii sau la adulti (astm, bronsite astmatiforme, bronsiolite). 

top

Boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare pot fi si ele influentate (negativ) in acest anotimp: oscilatii tensionale, agravarea anginelor pectorale la frig si/sau efort desfasurat in frig, decompensarea insuficientelor cardiace si aparitia unor complicatii. Uneori, chiar un banal episod  febril sau o simpla raceala poate deveni o complicatie redutabila pentru un bolnav cardiovascular.

O atentie deosebita trebuie acordata in cazul pacientilor cu arteriopatii periferice (diabetica-picior diabetic, obliteranta, aterosclerotica), sindrom/boala Raynaud, acrocianoza - ei vor resimti negresit consecintele frigului sub forma exacerbarii suferintei - tulburari circulatorii periferice agravate la frig si/sau umezeala.

Ce este de facut?
• Foarte important, evitarea  expunerii la frig / aglomeratii;
• Imbracamintea si incaltamintea trebuie sa fie calduroase, confortabile si usoare, sa nu stranga piciorul; neaparat trebuie purtate manusi;                
• Efortul, daca este absolut necesar, trebuie sa fie la limita tolerantei la efort a pacientului;
• Alimentatia sanatoasa, echilibrata, ca in tot timpul anului.

De nelipsit!
• Respectarea intocmai a tratamentul cronic pentru afectiunea cardiovasculara suferita;
• Nitroglicerina sub forma de comprimate sau de puf la purtator, mai ales daca pacientul a mai avut angina la frig sau la efort;
Vaccinarea antigripala;
• Vasodilatoarele / vasoreglatoare periferice;
• Alte masuri generale de profilaxie nespecifica mentionate sunt bine venite: ma refer la imunomodulatoare, preparate pe baza de echinacea, homeopate, antioxidanti, suplimente alimentare.

top

Infectii urinare si boli inflamatorii pelvine

O alta categorie importanta este cea a bolilor care pot avea acutizari in aceasta perioada rece, intrucat frigul este factor favorizant - infectiile urinare si bolile inflamatorii pelvine.

Ce este de facut?
Masura cea mai evidenta si la indemana este evitarea expunerii la frig, sustinuta de combaterea constipatiei, hidratarea 2 litri / zi, eventual folosind ceaiuri diuretice si antispastice si dezinfectante naturiste (extract de merisor, alte preparate pe baza de plante).  

In  speranta ca  am reusit sa trec in revista cateva masuri si sugestii pentru cititorii acestei reviste va doresc tuturor sanatate, bucurii si un An Nou mai linistit, mai bun care sa ne apropie ca oameni si nu doar in suferinta!

Dr. Mariana Grigorescu
Medic primar medicina de familie

top

Postat in :

Medicina generala Probleme de sezon

Data:

05-03-2013

Taguri:

guturaiul, tuse, virozele respiratorii, stranut, febra, imunitate, gripa, oboseala, bronsite asmatiforme, arteriopatii periferice, boala Raynaud, bolile inflamatorii pelvine, echinacea, constipatie, aloe vera, propolis, diuretice, antispastice, catina, spirulina, vaccinarea antigripala, bronhopneumopatia obstructiva cronica, astmul bronsic, infectie urinara

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza