•  

Bolile copilariei si colectivitatea

Bolile copilariei si colectivitatea

Colectivitatile de copii pun in contact numerosi indivizi intr-un spatiu relativ restrans, lucru ce favorizeaza transmiterea rapida si facila a agentilor infectiosi.

 
Sunt necesare trei etape pentru transmiterea unei boli infectioase de la un individ la altul:
- In prima faza, se emite agentul patogen prin nas, gura, piele etc., de catre subiectul bolnav sau de catre purtatorul sanatos. -- Ulterior, are loc transmiterea directa la o persoana sanatoasa prin aerosoli sau indirecta, prin intermediul obiectelor contaminate si, in final, agentul patogen patrunde la individul sanatos la nivelul gurii, nasului, pielii, etc.
 
Bolile cele mai frecvente la copii sunt cele infectioase: rinofaringite, angine, otite, gastroenterite si bronsite precum, si de bolile virale ale copilariei – rubeola, rujeola, oreionul, varicela.
 
Rinofaringitele sunt boli virale destul de frecvente, determinate de virusuri respiratori. Aceste afectiuni se manifesta prin obstructie nazala, rinoree, tuse, febra. Boala se transmite direct de la copil la copil prin secretiile de la nivelul aparatului respirator. Masurile de preventie individuale constau in utilizarea batistelor de unica folosinta pentru eliminarea secretiilor nazale.
 
Anginele sunt in 75% din cazuri virale, iar restul bacteriene. Acestea se manifesta prin dureri la nivelul gatului si prin febra mai mult sau mai putin ridicata, in functie de originea lor. Tratamentul este simptomatic in cazul anginelor virale si specific prin antibioterapie in cazul celor bacteriene.
 
Scarlatina este o boala infectioasa determinata de Streptococcus pyogenes si transmisa de la copilul bolnav sau de la purtatorul sanatos cel mai frecvent prin secretii orofaringiene. Boala se manifesta initial ca o angina urmata de o eruptie specifica. Tratamentul este indispensabil deoarece scarlatina poate antrena complicatii tardive grave. in general, este prescris un tratament cu antibiotice timp de 10 zile. Izolarea copilului este obligatorie in primele 48 ore dupa initierea tratamentului. De asemenea, este necesara identificarea persoanelor care au intrat in contact cu bolnavul.

Otitele sunt infectii ale urechii medii, de origine bacteriana in majoritatea cazurilor si se manifesta prin dureri acute la nivelul urechii. Otitele reprezinta complicatiile cele mai frecvente ale rinofaringitelor si ale anginelor. Tratamentul se efectueaza cu antibiotice, iar durata acestuia va fi stabilita de catre medic, in functie de microbul incriminat. 
 
Bronsita este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale cailor respiratorii. Bronsita seamana in multe privinte cu o raceala, insa daca nu este tratata corect poate duce la pneumonie. De obicei, bronsita apare din cauza unui virus si, in consecinta, antibioticele nu vor ajuta. In unele cazuri insa, bronsita este provocata de bacterii, iar atunci recomandate sunt antibioticele.
Bronsita de etiologie virala se transmite prin contact direct de la copil la copil prin secretii respiratorii, iar perioada de incubatie este de la 1 la 7 zile.

Gastroenteritele virale sunt infectii determinate de rotavirus, adenovirus, etc. Se manifesta prin diaree, varsaturi, febra si se poate transmite oral, prin contact indirect cu alimentele sau cu lichide contaminate sau direct, pe cale fecal-orala. Perioada de  incubatie este cuprinsa intre 24 si 72 de ore. Masurile de preventie constau in spalarea frecventa a mainilor.

Varicela este o boala infectioasa, extrem de contagioasa, determinata de virusul varicelo-zosterian. Este caracterizata clinic printr-o eruptie veziculoasa (basicute pline cu lichid), ce survine in mai multe valuri eruptive si care genereaza imunitate permanenta.
 
Transmiterea bolii se face de la bolnav la o persoana receptiva prin contact direct sau prin intermediul picaturilor infectante de secretie nazofaringiana.

In 1995, a fost produs si a devenit disponibil pentru prima data un vaccin impotriva varsatului de vant. Vaccinul contra varicelei se administreaza injectabil dupa varsta de 1 an.
 
Vaccinarea ROR (impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei) a fost introdusa in schema de imunizare din Romania din 2004, inlocuind vaccinarea antirujeolica simpla. Se administreaza o prima doza la varsta de 12-15 luni, urmata de un rapel la varsta de 6-7 ani (in clasa I). Se folosesc trivaccinuri cu virusuri vii atenuate. O singura doza de vaccin este foarte eficienta impotriva rujeolei, oreionului si a rubeolei, folosirea sa ducand la scaderea semnificativa a incidentei celor trei boli.

Postat in :

Copii

Data:

21-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza