•  

Bolile, climatul pozitiv si educatia pozitiva

Bolile, climatul pozitiv si educatia pozitiva

Introducere

Recent, a aparut pe piata o colectie de povesti terapeutice pentru copii, foarte potrivite si pentru parinti. Intr-una dintre povesti, Soarele, Ploaia si Vantul au pus odata ramasag care din ei il convinge mai repede pe un pusti sa-si dea jos hainuta. Ploaia iritata l-a udat pana la piele, vantul nervos a suflat salbatic asupra lui, dar fara rost. Singur, Soarele, la urma, fara sa se straduiasca prea tare, l-a invaluit cu o caldura blanda si copilul si-a scos singur haina. 

Cat de des nu ne purtam cu copilul nostru asemenea Ploii si Vantului? Cat de des, obositi si prinsi de grijile lumii, nu mai avem destula energie sa ramanem precum Soarele, calzi si blanzi in fata copilului, dar si puternici? Avem destul de putin timp pe care il petrecem impreuna cu micutul nostru si ne dorim ca in acest timp totul sa fie perfect. Adesea insa, lucrurile stau exact pe dos si cu cat suntem noi mai obositi si mai stresati, cu atat copilul pare mai necooperant si lucrurile o iau la vale tot mai tare. Se genereaza un adevarat cerc vicios din care nu mai stim cum sa iesim, ne antrenam intr-un skanderbeg* al vointei cu copilul si cu cei din jur si, treptat, climatul de familie se deterioreaza semnificativ.

*skanderbeg s.n. – Intrecere sportiva in care doi adversari isi măsoara forta bratelor. Cuvantul deriva de la Skanderbeg – porecla lui George Castriota sau Kastrioti (1405-1468), patriot albanez. Luat de otomani de la varsta de sapte ani, a fost crescut ca musulman si a devenit comandantul favorit al sultanului Murad II (a domnit intre 1421-1451), care i-a dat porecla, o combinatie intre Iskander (Alexandru) si functia de bei. In 1443 a trecut de partea opusa, a renuntat la islamism si i-a indepartat pe turci din Albania. A mentinut independenta Albaniei timp de douazeci de ani, dar dupa moartea sa, opozitia fata de turci s-a destramat. Skanderbeg a fost contemporan cu Mircea cel Batran si era supranumit in epoca „Brat de Fier”. De aici si denumirea sportului. [dupa Dictionar de eponime – O. Laiu-Despau, ed. Saeculum I.O. 2006]

Factori de stres

Din pacate, nu doar climatul din familie se deterioreaza, ci si sanatatea noastra si a copilului nostru. Cei mai multi stim ca factorii de stres sunt reprezentati de orice situatie care poate genera o traire negativa, de disconfort, daca noi o privim astfel, adult sau copil fiind. Stresul prelungit genereaza trairi cu potential negativ pentru organism si care se pot croniciza, declansand patologii mai mult sau mai putin grave.

Moartea unei rude, divortul, (re)casatoria, schimbarile de domiciliu, schimbarea obiceiurilor alimentare (dietele), schimbarea scolii, supraincarcarea cu sarcini multiple, mai ales in conditii de criza de timp, perceperea unor situatii ca fiind amenintatoare, izolarea sociala, sentimentul constrangerii libertatii, obstacole in calea obiectivelor personale, presiunea grupului social, lipsa de abilitati a parintilor de a fi parinti, concurenta intre frati, starea de sanatate a membrilor familiei, conflictele conjugale, consumul de alcool si de droguri sunt printre cei mai importanti factori de stres si de deteriorare a climatului de familie. Stresul prelungit determina o scadere a imunitatii, dar si a capacitatii de refacere a organismului dupa boala.

top

Riscuri asociate

Pe fondul stresului, apar diverse imbolnaviri, de la banale raceli si alergii, pana la boli maligne, atat la adulti, cat si la copiii. Ca indivizi, avem capacitati diferite de a face fata stresului, unii mai mult decat altii. Ceea ce avem nevoie sa ne amintim este ca cei mici sunt deosebit de fragili in comparatie cu noi si ca si atunci cand par ca au trecut cu bine peste o situatie, pot aparea efecte dintre cele mai neasteptate. Studii efectuate pe copii au aratat existenta unei relatii stranse intre numarul de imbolnaviri si evenimentele familiale cu incarcatura negativa. Rezultatele studiului contrazic flagrant vorba populara care spune „E mic si nu intelege“ sau „E mic, uita el”.

Prezenta acestor situatii/factori de stres au fost asociata cu disfunctii ale aparatului digestiv si respirator si cu frecvente accidente. In cazul copiilor din familiile in care sunt prezente simultan trei - patru evenimente din lista de mai sus, numarul vizitelor la medic este de sase ori mai mare fata de copiii din familiile in care sunt prezente unu - doua evenimente negative. Cu alte cuvinte, prezenta factorilor de stres in familie si o atmosfera tensionata cresc riscul imbolnavirilor la copii, mai ales la cei sub sase ani, deoarece relatia parinte-copil este o relatie in care copilul se afla in totala dependenta de parinte. Atunci cand parintii sunt inapti sa depaseasca o situatie conflictuala, sau nu pot evita o astfel de situatie, trairile lor afective negative se rasfrang asupra copilului prin scaderea nivelului protectiei afective in relatia cu cel mic.

Personalitatea parintilor – lipsa de flexibilitate, intoleranta, egocentrismul, istoria lor personala dificila, complexele si adictiile - toate se reflecta in relatia cu copiii, in stilul lor parental, in climatul de familie si, in cele din urma, in starea de sanatate a copiilor, in cresterea si dezvoltarea lor. Un stil parental dezangajat, in care parintelui nu-i pasa de ceea ce face copilul si nici chiar pe unde este ori ce mananca, lipsa de implicare emotionala, dar si un stil parental autocrat, in care copilul nu are niciodata nimic de spus, este umilit si devalorizat, se reflecta direct, in mod negativ, in dispozitia afectiva a copilului si, indirect, in starea sa de sanatate. Criticile, pedepsele, reprosurile, etichetarile, vesnicele nemultumiri ale parintilor, care in mod consistent vad doar aspectele negative in comportamentul copiilor si nimic bun din comparatiile nefavorabile cu alti frati, genereaza tensiuni in relatiile de familie, o stare afectiva proasta, *distres si, in cele din urma, boli. Adesea, ne ducem copiii la doctor pentru ca prezinta dureri de cap, de burta, vomitisme, tulburari alimentare, de vorbire, de echilibru, de crestere, ticuri, tensiune musculara, insomnie, dificultate  de concentrare, de memorare, lipsa de atentie, fatigabilitate sau, dimpotriva, agitatie motorie, iritabilitate, nervozitate si nu mai intelegem nimic, toate analizele medicale aratand ca nu exista nicio baza somatica a acestor simptome si tulburari. Ingrijorati, supunem copii cu varste foarte fragede la teste invazive, fara sa cantarim situatia si din punct de vedere afectiv, fara sa ne evaluam propriile comportamente fata de ei si evenimentele pe care noi, ca familie, le traversam.

Desigur, situatii mai grave de abuz prelungit si socuri traumatice majore pot genera dezechilibre severe si conduce la instalarea unor boli grave, chiar cronice, cum este, de exemplu, diabetul sau tulburarile psihice din sfera afectivitatii, gandirii si de comportament. Atmosfera de familie este influentata adesea de situatii care nu depind de noi (decesul unor persoane, crize economice si sociale etc.), dar, in mare parte este determinata de relatiile dintre membri. Sanatatea mentala si fizica a copilului depind major de eficienta ca parinte si aceasta depinde covarsitor de dezvoltarea personala, de relatia de cuplu, de stilul de viata ales.

Uneori, solutia la problemele de sanatate ale copilului consta in rezolvarea unor probleme personale ale parintilor ca indivizi si/sau in cuplu si schimbarea stilului de parenting catre educatia pozitiva.

*distres: Stresul provocat de atitudini pesimiste și activitati neplacute, umilitoare si nereusite. Acesta are efecte dăunătoare asupra fiintei umane.

top

Educatia pozitiva

Dragoste si NU rasfat.
Valorizare si NU supraprotectie.
Apreciere, respect si incurajare, NU cicaleala, repros si comparatii nefavorabile.
Explicatii si exercitiu, NU forta si pedeapsa.
Exemple personale corecte, NU „teoria lupului moralist“.
Rezolvarea de probleme, NU evitarea acestora.
Negocierea conflictelor, NU evitarea confruntarii.
Comunicare deschisa, NU asumptii, interpretari si citirea gandurilor.
Consecventa, NU schimbari in functie de dispozitia de moment.
Onestitate, NU minciuna si iluzie.
Autonomizarea copilului, NU mentinerea lui intr-o stare de dependenta.
Acceptarea unicitatii, NU pe vise personale in legatura cu el comparat cu altii.

Irina Petrea
Pedagog

top

Postat in :

Familie Sanatate psihomentala

Data:

15-03-2013

Taguri:

copii, parinti, familie, povesti terapeutice, sanatatea noastra, factorii de stres, distres, moartea, divortul, izolarea sociala, consumul de alcool, droguri, starea de sanatate, boli maligne, relatia parinte-copil, intoleranta, complexele, relatia de familie, frati, boli, ticuri, insomnie, lipsa de atentie, nervozitate, diabetul, tulburarile psihice, relatia de cuplu, parenting, dragoste, comunicare

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza