•  

Automedicatia la sugari

Automedicatia la sugari

Din pacate, in ultima perioada procentul romanilor care recurg la automedicatie a inregistrat o crestere semnificativa.  Astfel, conform celor mai recente statistici, 73% dintre romani renunta la programarile de la cabinetele medicale si prefera sa-si administreze singuri medicamentele, cu ferma convingerea ca acest lucru nu le poate pune viata in pericol.

Combinatiile create insa, mai ales cele utilizate in mod frecvent si pe termen lung, pot chiar distruge organismul intr-o maniera ireversibila. Cel mai grav este regimul eronat de administrare a antibioticelor, care nu duce decat la agravarea bolii si, mai mult decat atat, intareste bacteriile care macina corpul.

Dar care sunt factorii ce au favorizat acest fenomen? 

Comoditatea, lipsa timpului, multitudinea de reclame TV la tot felul de medicamente, experientele prietenilor, colegilor de serviciu  si/sau  rudelor si, nu in ultimul rand, internetul, in principal prin intermediul parerilor impartasite de pe diversele forumuri. De aici pana la administrarea medicamentelor "dupa ureche" este doar un pas.

Aceasta practica “la moda” in cazul adultilor, se intalneste si la copiii mici si la sugari, insa cu frecventa mult redusa.  Astfel, unu din sapte parinti (14%) isi trateaza copiii atunci cand acestia au probleme de sanatate fara a merge mai iantai la medicul specialist pentru a primi sfaturi avizate.

Mamele reactioneaza total diferit la orice simptom, oricat de mic, pe care il are copilul lor. De cele mai multe ori se ingrijoreaza inutil si incearca sa gaseasca o explicatie la cea mai apropiata farmacie. Astfel, din urma anamnezei care are loc intre mama si personalul de specialite se poate stabili de ce anume sufera copilul, diagnostic ce nu este insa precis si corect  in totalitate de fiecare data. De aceea, mai ales in cazul copiilor mici si mai ales a sugarilor, pediatrul este singurul care poate da verdictul final.

Cel mai frecvent se incearca administrarea de produse pentru stimularea imunitatii, produse pentru combaterea colicilor sau cele dedicate eruptiilor dentare. De asemenea un loc important il ocupa si produsele care combat constipatia, lipsa apetitului sau cele pentru tratarea eritemului fesier. Febra, rinoreea, nasul infundat si celelalte simptome specifice racelii sunt tratate cu OTC-uri sub forma de suspensii, siropuri si supozitoare.

Chiar daca pe piata farmaceutica exista o gama larga de medicamente dedicate sugarilor si copiilor si disponibile fara reteta, cel mai indicat este consultul pediatric, care poate stabili diagnosticul precis si tratamentul corespunzator, luand in calcul intreg istoricul clinic al micului pacient.

Gabriela Manoliu
Farmacist- Diriginte

Postat in :

Copii

Data:

13-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Intreaba farmacistul

Vrei sa stii mai multe detalii despre un anumit produs? Ai o problema medicala sau cosmetica la care nu ai gasit inca rezolvare?

Scrie-ne intrebarea ta completand formularul
Completeaza formularul

Suna-ne la TelVerde 0800 833 003
(disponibil si din retelele de telefonie mobila)

0800 833 003
Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza