•  

Autismul

Autismul

Introducere

Autismul reprezinta o mare suferinta pentru copii si parinti, deopotriva. Se stie inca prea putin pentru a se face o interventie curativa, dar se pun mari sperante in terapia genica si si cu celule stem.

Exista o lipsa de maturare a creierului in anumite zone si o slaba dezvoltare a conexiunilor intre emisfere si intre diferite zone importante ale creierului.Aceasta inseamna ca, in acele zone, transmiterea informatiei intre neuroni se face foarte slab, pentru ca neuronii produc cantitati insuficiente de substante care fac comunicarea intre ei, sau receptorii acestor substante sunt imaturi si nu-si fac treaba.

Multi neuroni nu sunt inca dezvoltati, formati, astfel ca functia unei zone a creierului afectate nu se poate realiza. In acest context apare clinic dezinteresul fata de mediu, discontactul vizual si psihic, preferinta pentru solitudine, absenta impartasirii bucuriei sau a ceea ce copilul descopera, jocul stereotip-mereu in acelasi fel, preferinta pentru parti din obiecte, jocul nefunctional cu jucarii sau diverse obiecte, intrazierea in aparitia si dezvoltarea limbajului, miscari, posturi, comportamente stereotipe, ecolalie intarziata-de oicei repeta ceea ce au spus parintii, reclamele de la televizor, radio, expresii din desene animate uneori absolut identice, ca si cum ai auzi originalul, uneori absenta gesturilor si a comportamentelor de afectiune, dezinteresul pentru jocul cu copiii, absenta jocului simbolic-nu se joaca de-a..., cand dezvolta limbaj, vorbeste despre sine la persoana a doua, foloseste multe erori  gramaticale, are o prozodie particulara, uneori vorbeste “cântat”.  Piciul pare ca traieste in lumea lui si nu intelege cuvinte, cereri, comportamente normale.

Semnele de autism pot fi detectate de la cateva luni si ,cu cat interventia terapeutica se face mai devreme si mai  intens, cu atat sansele de recuperare ale copilului sunt mai mari. Nici un copil nu seamana cu altul, terapia si tratamentul se adapteaza fiecaruia in parte. Cel mai important lucru este sa se ridice suspiciunea si sa se trimita copilul la un medic specialist psihiatru de copii cu experienta in autism. A spune ca nu are nimic copilul, ca va vorbi mai tarziu, poate fi catastrofal pentru copil, multi copii au intarziat diagnosticul si sansa de recuperare in acest fel.

Tratament

Doua tipuri de interventie si-au dovedit eficienta. Tratamentul inseamna terapia specifica facuta de terapeuti-psihologi specializati in terapia ABA. PECS,TEACH etc. si tratamentul psihofaramacologic  dirijat de medicul specialist in psihiatria copilului si adolescentului. Ambii profesionisti este nevoie sa fie onesti, sa nu dea sperante desarte sau sa continue la nesfarsit  o terapie care nu da rezultate. Exista situatii cand copiii au mers cu tratament si terapie care nu dadeau rezultate mult timp, parintii cheltuind resurse financiare si emotionale uriase, schimband profesionistii de mai multe ori pana au gasit echipa potrivita. 

 

 
Tratamentul psihofarmacologic inseamna neurotrofice (Cerebrolysine) care ajuta maturarea creierului in zonele afectate, primele progrese aparand,de obicei, pe limbaj. De asemenea, exista tratament specific care, in doze mici, imbunatateste contactul vizual si psihic, scade stereotipiile, imbunatateste interactiunea sociala a copilului,iar cand autismul este asociat cu ADHD major (deficit atentional si hiperkinezie, impulsivitate) amelioreaza semnificativ orientarea catre mediu si capacitatea de a-si insusi organizat informatii(Rispolept, Abilify, Strattera, Medikinet,Concerta etc.).  

Rispoleptul este aprobat de FDA pentru administrare la copil cu autism ca si Abilify. Imbunatatirea interactiunii cu mediul, a atentiei, a limbajului etc. il ajuta  pe copil sa faca progrese importante, uneori impresionante , in terapie, punandu-l in postura de a invata mai usor abilitatile deficitare si de asimila cognitiv mult mai bine. Multi parinti sunt reticenti la tratament si pierd sansa pentru copil de a evolua mai bine si mai repede. Medicatia asigura o transmitere mai buna a impulsurilor in zonele insuficient maturate unde substantele care fac  transmiterea intre neuroni sunt deficitare.
 
Fara terapia specifica,insa,care invata creierul ce sa faca si dezvolta abilitatile copilului, copilul nu are evolutia dorita. Din nefericire, acesta terapie costa enorm,iar accesul la ea este foarte scazut, casa de asigurari de sanatate nu deconteaza, cum ar fi normal, acest gen de terapie.
 
Alte genuri de interventii nu si-au dovedit utilitatea si nici nu au in spate studii de eficacitate,uneori se pierde din pricina lor timpul foarte pretios al copilului, intarziindu-se interventia adecvata. Singurul regim alimentar dovedit util este cel in care se scot din alimentatie substantele aflate in hrana normala  dar care, in unele boli genetice asociate cu autism, nu sunt metabolizate de catre organism si determina boala in sine.
 
Dr. Madalina Potoroaca
Medic specialist in psihiatria copilului si adolescentului 
Centrul Medical Ioana

 

top

Postat in :

Sanatate psihomentala

Data:

04-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza