De ce antibioticele nu trateaza virozele?

DE CE ANTIBIOTICELE NU TRATEAZA VIROZELE?

Odata cu vremea rece, incepe si sezonul virozelor respiratorii. Expunerea la frig este un factor care favorizeaza instalarea acestora, alaturi de prezenta polipilor nazali, bolilor alergice, imunitatii scazute, fumatului si a stresului prelungit.

  • Medicina

In cazurile necomplicate, adica cele cu febra moderata si fara suprainfectie bacteriana, este necesar doar tratamentul simptomatic (realizat cu ajutorul antitermicelor, dezinfectantelor locale si al medicamentelor antiinflamatorii) si, eventual, antiviral (cu remedii de tip imunomodulator precum propolisul). Exista si preparate antivirale specifice, insa acestea trebuie recomandate doar in urma unui consult medical. Orice viroza care nu se amelioreaza semnificativ in trei zile de la debut, in ciuda tratamentelor, necesita vizita la medic. Cei mai afectati sunt copiii mai mici de zece ani, din cauza sistemului imunitar incomplet format si varstnicii.

Deseori, primul gand al pacientului este sa ia antibiotice, cu speranta ca viroza va trece mai rapid. In plus, multa lume utilizeaza antibioticele deoarece simptomele dintre infectiile bacteriene si cele virale pot avea unele caracteristici comune. Din pacate, aceasta strategie nu functioneaza deoarece antibioticele omoara sau inhiba cresterea bacteriilor, ele nu actioneaza pe nici un component al structurii virusurilor, sensibili la preparate antivirale chimice sau naturale precum propolisul deja mentionat. Dezavantajul utilizarii antibioticelor in acest caz consta in scaderea capacitatii de aparare a organismului, adica de influentele negative la nivelul sistemului imunitar.

Recomandate in cazul virozelor

Si totusi, exista un singur caz cand se administreaza antibiotice in cazul virozelor: din cauza luptei pe care sistemul imunitar o duce cu infectia virala, este posibila instalarea unei suprainfectii bacteriene, caz in care administrarea antibioticelor este utila contra bacteriilor, tratament care necesita evaluarea clinica si recomandarea medicului, in urma recoltarii de produse biologice si efectuarii de teste de microbiologie, insotite de antibiograma pentru a detecta corect antibioticul potrivit.

Mai mult, chiar daca s-a identificat corect o infectie bacteriana si s-a inceput tratamentul cu antibiotice, trebuie subliniat un aspect foarte important: tratamentul trebuie dus pana la capat, chiar daca simptomele infectiei au disparut. Acest lucru se datoreaza eficientei tratamentuui care distruge o mare parte din populatia bacteriana. Insa, daca durata tratamentului nu e suficienta, exista sanse mari ca unele bacterii sa fi supravietuit, capatand totodata rezistenta la antibioticul folosit.

Ulterior, dupa cresterea unei noi populatii semnificative, cu reaparitia simptomelor, administrarea aceluiasi antibiotic poate fi inutila pentru ca nu mai afecteaza bacteriile si astfel o infectie simpla se complica.

Reguli de buna administrare

La copiii mici, antibioticele trebuie folosite cu mare precautie si doar in anumite cazuri. Cum sistemul lor imunitar este in formare, pot aparea disbioze intestinale si rezistenta crescuta la antibiotice, de aceea tratamentul trebuie completat cu un produs imunomodulator si cu un preparat de tip probiotic pentru flora intestinala eventual afectata.

De asemenea, restrictii existasi in cazul femeilor insarcinate, la care nu este permisa utilizarea antibioticelor in primele 3 luni de sarcina. Ulterior, administrarea antibioticelor este permisa doar dupa determinarea corecta a germenului, recomandarea medicala si numai daca beneficiul depaseste riscurile.

Orice infectie la o viitoare mamica trebuie tratata cu mare atentie. Siguranta bebelusului primeaza, de aceea trebuie folosite produse cat mai putin nocive precum anumite preparate homeopate sau de apifitoterapie. Doar daca este neaparat necesar, se va interveni si cu produse chimice.

Ca o concluzie...
Antibioticele sunt foarte utile daca sunt folosite corect, doar in etiologie dovedita ca fiind bacteriana si in cazuri atent selectionate, dupa un consult medical. Automedicatia nu face decat sa creasca rezistenta bacteriilor la antibiotice si sa conduca la scaderea imunitatii organismului.

Madalina Andreea Fodolica
Medic primar medicinade familie


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!