•  

Animalele domestice si copiii

Animalele domestice si copiii

In randul pediatrilor, psihologilor, educatorilor si veterinarilor, subiectul prezentei animalelor domestice in preajma copiilor naste controverse: unii sustin ca micile necuvantatoare reprezinta un risc din punct de vedere medical, ceilalti sunt de parere ca animalele ajuta la dezvoltarea psihica a celor mici.

Sa privim asadar ambele fatete ale problemei si sa decidem daca ne vom creste copilul in prezenta unui animal. Statisticile spun ca exista circa 150 de maladii transmisibile de la animale la om. Printre aceste boli, numite generic zoonoze, cea mai raspandita este toxoplasmoza. Pisica este principalul vector de transmitere a bolii care, daca este contractata de mama in timpul sarcinii, este foarte periculoasa, deoarece poate provoca malformatii ale fatului. Insa, un medic veterinar va poate explica modalitatile de igiena care va vor scuti de neplaceri.

Primul sfat este, desigur, sa va invatati copilul sa se spele pe maini dupa ce vine in contact cu animalul si, de asemenea, sa duceti animalul constant la deparazitat.

Atentie! Animalele domestice pot transmite la om anumite boli.

Acestea se numesc zoonoze si se impart in trei categorii: zoonoze minore (trematozele), zoonoze potentiale (infectiile cu stafilococ si streptococ) si zoonoze majore (encefalitele virotice, turbarea, bruceloza, trichineloza, leptospiroza).

Prin excrementele sale, cainele poate transmite paraziti intestinali. Asadar, atunci cand faci curat, este nevoie sa porti manusi. Altfel, larva migrans poate fi transmisa la om. Mult mai grava este insa tenia cainelui, care determina aparitia chisturilor hidatice. Vinovat de aceasta boala este parazitul echinococcus granulosus. Micozele si eczemele se pot transmite de la caine sau pisica prin contact direct. Asadar, evita sa primesti animalul in pat!

Pisica poate transmite toxoplasmoza, ceea ce poate cauza, in cazul femeii gravide, malformatii congenitale.

Atentie la hamsteri si la papagali!

Chiar daca sunt micute si dragute, rozatoarele pot transmite salmoneloza si bruceloza, iar papagalii salmoneloza si psitacoza.

Daca aveti un acvariu, folositi manusi cand schimbati apa si aruncati apa murdara in toaleta, nu in chiuveta, deoarece exista riscul contaminarii veselei.

Oricum, studiile recente au demonstrat ca imunitatea copiilor care cresc in preajma animalelor este cu mult crescuta fata de a celorlalti. In plus, aceleasi studii au relevat ca prezenta animalelor domestice in preajma copiilor ajuta la dezvoltarea lor psihologica si sociala. Pe plan afectiv, prezenta unui animal familiar este foarte importanta pentru copil, aceasta contribuind la educarea si dezvoltarea emotionala a celui mic. In plus, copilul va interactiona mai usor cu oamenii din jur, crescandu-si abilitatile de socializare.

Postat in :

Copii

Data:

15-03-2013

Taguri:

dezvolaterea psihica, copilul, animale, zoonoze, toxoplasmoza, pisica, malformatii ale fatului, deparazitat, stafilococ, streptococ, turbarea, bruceloza, trichineloza, leptospiroza, paraziti intestinali, tenia cainelui, echinococcus granulosus, micozele, eczemele, caine, malformatii congenitale, salmoneloza, psitacoza, hamsteri, papagali, dezvoltarea emotionala

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Intreaba farmacistul

Vrei sa stii mai multe detalii despre un anumit produs? Ai o problema medicala sau cosmetica la care nu ai gasit inca rezolvare?

Scrie-ne intrebarea ta completand formularul
Completeaza formularul

Suna-ne la TelVerde 0800 833 003
(disponibil si din retelele de telefonie mobila)

0800 833 003
Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza