•  

Alimentatia emotionala: Anorexia, bulimia.

Alimentatia emotionala: Anorexia, bulimia.

Introducere

Societatea este mediul in care fiecare individ trebuie sa se integreze si sa relationeze cu ceilalti. Aceasta este guvernata de reguli si supusa unor norme care se modifica de la o perioda la alta.

Este cunoscuta tendinta din ziua de azi in ceea ce priveste aspectul fizic de a pune accentul pe silueta subtire, greutatea scazuta si aspectul tonic, sportiv. Impactul este mai pronuntat in randul persoanelor de sex feminin si la anumite categorii profesionale cum ar fi moda, dansul, media.


Varsta adolescentei este perioada  vulnerabilitate maxima, cumuland factori ce tin de modificarile fizice si psihice specifice varstei ca si de dificultatea asumarii rolului de adult cu responsabilitatile si obligatiile care decurg de aici.
 
Aspectul ideal promovat in imagini din reviste, vestimentatia la moda` ce avantajeaza  in special persoanele cu o silueta subtire, conving o mare parte din persoane sa incerce sa se adapteze la aceste cerinte. Unele reusesc cu usurinta, altele depun eforturi mai mari si reusesc partial, altele abandoneaza efortul. Dificultatea este reprezentata de mentinerea unui echilibru intre aportul de nutrienti, alegerea acestora si cheltuirea caloriilor acumulate, mai ales daca tinem cont de continutul hipercaloric al multor preparate alimentare,specifica societatii moderne, ca si de inclinatia catre dulciuri specifica persoanelor de sex feminin si sedentarismul asociat multor profesii.
 
Daca ne referim la factorii psihologici in legatura cu alimentatia dezechilibrata trebuie retinut ca o incarcatura afectiva negativa, nelinistea si starea de tensiune interioara se exteriorizeaza la anumite persoane prin impulsivitate, activitati instinctive, printre care si ingestia necontrolata de alimente, in special carbohidrati.Este bine cunoscut efectul yo-yo reprezentat de dezechilibrul provocat de perioade de diete drastice, cu slabire marcate, urmate de perioade in care este pierdut controlul asupra alimentatiei, cu ingestie de alimente cu continut caloric ridicat in exces si cu consecinte asupra greutatii, cu revenirea la greutatea anterioara sau chiar depasirea acesteia.
            
Daca aspectele de mai sus se inscriu in limitele normalitatii, uneori se depasete aceasta dimensiune, ajungandu-se in aria patologiei psihiatrice. Este vorba despre grupul tulburarilor alimentare, mai exact anorexia nervoasa si bulimia nervoasa. Uneori se intalnesc si alte tulburari cum ar fi depresia, fobia sociala, tulburarea obsesiv-compulsiva, care asociaza manifestari patologice alimentare.
 

Anorexia si Bulimia

Persoanele care sufera de anorexie nervoasa refuza sa-si mentina greutatea la o valoare minima normala si experimenteaza o frica intensa de o posibila crestere in greutate, desi sunt sub limita unei greutati normale.


Pe langa acestea, exista tulburari in ceea ce priveste perceptia propriului corp si probleme medicale, care apar dupa perioade de inanitie prelungite, cum ar fi dezechilibre hormonale, metabolice, aritmii cardiace, amenoree.

Ca si comportament alimentar exista doua tipuri: restrictiv (restrictie alimentara, activitati sportive excesive) si cu mancat compulsiv/purgare, in care se asociaza consumul de medicamente diuretice, laxative si voma autoindusa.
 
Bulimia nervoasa presupune mai multe episoade in care o persoana pierde controlul asupra cantitatii alimentare consumate, care este in exces, perioade urmate de comportamente destinate mentinerii greutatii (activitate fizica, voma, diuretice, etc)
 
In cazul acestor tulburari interventia medicala de specialitate este imperativa, datorita riscului de aparitie a unor complicatii somatice grave, care pot conduce la deces. Conduita optima este internarea intr-o clinica psihiatrica si tratament farmacologic, insotit de psihoterapie suportiva, familiala, cognitiv-comportamentala, consiliere nutritionala.
 
Interesul pentru o conduita alimentara potrivita este motivat in ultima perioada si de datele din cercetari mai noi care au arata ca proportia problemelor medicale legate de alimentatia defectuasa a crescut. Ca exemple am putea aminti obezitatea si sindromul metabolic, care se asociaza cu bolile cardiovasculare.
Solutia nu este din pacate universala, ci individuala. 
 
Cheia este echilibrul, atat in ceea ce priveste starea noastra emotionala, toleranta la stresorii care sunt iminenti cat si in ceea ce priveste comportamentele noastre, inclusiv cel alimentar, care trebuie sa respecte niste reguli menite sa ne mentina in aria de confort a normalitatii.
 
Dr. Ileana Plavitiu
Medic primar psihiatru
CMI dr. Ileana Plavitiu
 
top

Postat in :

Sanatate psihomentala

Data:

04-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza