•  

Alcoolismul - implicatii psihologice

Alcoolismul - implicatii psihologice

Introducere

Iti induce o stare de bine si destinde atmosfera unei petreceri, desigur, consumat intotdeauna in cantitati moderate. Dar ce se intampla atunci cand consumul ocazional devine obisnuinta? Cel mai important este sa stii cand si cum sa spui STOP, sau altfel spus, sa delimitezi si sa constientizi pana unde merg beneficiile si unde intervin riscurile consumului de alcool, un “altfel” de drog.

Alcoolul este cea mai raspandita substanta psihoactiva din lume, una dintre cele mai periculoase. Pe de o parte, in virtutea asteptarilor noastre pozitive, ne face sa ne simtim bine, dar atunci cand se instaleaza dependenta, tratamentul este dificil, fiind indicata o interventie timpurie. 

Consecinte psihologice

O consecinta psihologica a consumului de alcool este sentimentul pierderii controlului asupra propriei vieti, preponderent manifestat ca depresie sau ca anxietate. Adesea, se incearca inlaturarea depresiei chiar cu ajutorul alcoolului, obtinandu-se o evadare si calmare a emotiilor, dar si intrarea intr-un cerc vicios - desi nu se poate presupune o cauzalitate precisa, cercetarile arata ca in 20% pana la 36% dintre cazurile de suicid se remarca abuzul cronic de alcool. 

top

Alcoolul si viata sexuala

O alta sfera afectata este viata sexuala. Desi se presupune ca exacerbeaza comportamentul sexual, dependenta scade motivatia sexuala a barbatilor. In aceasta situatie, putem vorbi de combinarea unui nivel hormonal scazut din cauza consumului excesiv, cu declinul situatiilor sociale in care apar oportunitatile sexuale. 

 
top

Consecinte asupra familiei

Alcoolul ajunge sa fie elementul central in viata celui dependent, o prioritate fata de sanatate, familie, cariera sau viata sociala. Persoana devine egocentrica, ii desconsidera pe ceilalti si evita asumarea responsabilitatilor familiale sau profesionale. Apar slabirea fortei morale si dificultatile de adaptare. Astfel, este afectata viata de familie si cea sociala, dar si cea profesionala, unde apar intarzierile, scaderea performantei, apelarea excesiva la concediul medical, schimbari de dispozitie etc.

Dependenta va fi blamata de catre cei din jur, situatie in care se poate instala consumul pe ascuns, iar acolo unde gaseste sustinere, persoana dependenta va cauta refugiu. Apar lungi absente de la domiciliu, distrugerea obiectelor din casa, violenta domestica, absenta comunicarii intre consumator si restul familiei, ostilitate si critica, si, intr-un sfarsit, marginalizarea.

Partenerii consumatorilor pot suferi de stari de anxietate si deprimare, crescand sansele de divort. Daca in familie sunt prezenti si copii, acestia pot dezvolta tulburari emotionale sau de comportament. Totodata, persoana dependenta poate intra in conflict cu legea, comportamentele variind de la sofat sub influenta alcoolului, pana la vatamare corporala si crima. In acelasi timp, cresc sansele initierii unor comportamente riscante, cum ar fi sexul neprotejat, putandu-se contracta boli cu transmitere sexuala.

Membrii familiei consumatorului traiesc adesea sentimente de vinovatie, rusine, furie si de teama. Ei sunt deseori supusi unor forme de hartuire, conflict si de atmosfera tensionata, atunci cand il confrunta pe cel dependent. Atunci cand refuza ajutorul si recunoasterea problemei, este indicat sa fie lasat sa suporte consecintele consumului si sa nu i se gaseasca scuze. Momentul oportun deschiderii subiectului adictiei este cel cand se observa cu usurinta existenta unei probleme. I se pot oferi exemple clare, explicandu-i-se impactul consumlui asupra celorlalti (ex: teama lor ca persoana dependenta ar fi putut deceda intr-un accident de masina, din cauza ca a condus sub influenta alcoolului). I se pot descrie consecintele continuarii consumului, care trebuie sa fie actiuni pe care membrul familiei care il confrunta este dispus sa le realizeze (ex: parasirea caminului).

Poate fi util ca cel dependent sa discute cu o persoana care a reusit sa renunte la alcool. Cel mai important lucru este ca persoana dependenta sa ia decizia de a pune capat consumului, constientizand efectele negative ale alcoolului, atat asupra propriei persoane, cat si a celor din jur. Membrii familiei pot cauta locurile unde cel dependent ar primi ajutor specializat, indrumandu-l catre acestea.

Ana-Maria Dima
Psiholog clinician

top

Postat in :

Sanatate psihomentala

Data:

16-03-2013

Taguri:

stare de bine, alcool, dependenta, depresie, anxietate, emotiilor, suicid, viata sexuala, sanatate, familie, cariera, viata sociala, scaderea performantei, concediul medical, violenta domestica, divort, copii, tulburari emotionale, comportament, sexul neprotejat

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza