•  

Ai grija de inima ta!

Ai grija de inima ta!

Suntem obisnuiti sa recomandam celor in varsta si cu probleme cardiace sa-si controleze cat mai des tensiunea. Ei trebuie sa stie cum stau cu sanatatea si daca tratamentele pe care le fac dau rezultate. Ceea ce ignoram insa este faptul ca masurarea tensiunii este recomandata ca masura profilactica, noua tuturor, caci o valoare anormala a tensiunii ne poate spune la timp daca suntem in pericol sa ne imbolnavim curand.

Tensiunea arteriala ridicata este declarata de specialisti ca cel mai mare factor de risc in aparitia bolilor coronariene, a atacului cerebral, afectiunilor renale si infarctului miocardic, atat de des intalnit astazi si in randul tinerilor.

Mecanismul inimii

In mod normal inima este un mecanism care pompeaza permanent sangele, prin sistemul circulator din tot corpul. Astfel fiecare organ si celula primeste “hrana” necesara. Tensiunea arteriala este practic forta pe care o exercita sangele asupra peretelui arterial, care in mod normal suporta fara probleme variatiile de presiune ale fluxului sangvin.

Cand apare o dereglare si tensiunea ramane mai mult timp ridicata, presiunea exercitata asupra peretilor interiori ai arterelor afecteaza integritatea acestora. In timp apar depunerile de colesterol, care duc la ingustarea arterelor si la complicatii grave.

Cand tensiunea ramane la valori scazute mai multa vreme vorbim de un bolnav hipotensiv. El va avea o lipsa de energie pronuntata, stari de lipotimie (lesinuri) cand se ridica brusc in picioare, cefalee, transpiratii abundente si un ritm cardiac scazut. Desi specialistii insista adesea pe problemele date de hipertensiune, nici tensiunea scazuta nu este de ignorat.

Presiune sistolica si diastolica

Cand ne masuram tensiunea aflam de fapt doua valori: presiunea sistolica (cifra mai mare) si cea diastolica (cifra mai mica). De exemplu la o valoare de 140/90, 140 inseamna presiunea sistolica (inima pompeaza sangele spre periferie) si 90 este presiunea diastolica (cand inima este in repaus). Tensiunea peste valoarea de 140/90 este considerata de specialisti periculoasa si deci un semnal de alarma pentru pacient. Sub varsta de 40 de ani, tensiunea trebuie sa se situeze sub valoarea de 120/75.

Pentru a-ti mentine tensiunea la valori normale trebuie sa renunti la fumat, sa ai o dieta echilibrata bazata pe multe legume si fructe, cu cat mai putine grasimi. Trebuie sa bei cel putin 2 litri de apa zilnic, sa faci miscare multa mai ales in aer liber, de cate ori ai ocazia, sa-ti mentii un tonus optimist, evitand si suprasolicitarile repetate. 

Postat in :

Afectiuni cardiovasculare

Data:

18-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza