•  

Cum sa ai un copil disciplinat

Cum sa ai un copil disciplinat

In nici un caz tipand la el, batandu-l sau amenintandu-l cu pedepse la tot pasul. Daca vei aplica aceste “traditionale” metode vei avea un copil – si mai tarziu un adult - traumatizat, cu probleme de comportament mai mult sau mai putin vizibile, care se vor transforma in timp in motive de nefericire pentru el si pentru cei din jur. Este stiut ca in orice demers psihologic se ajunge invariabil la diverse greseli ale parintilor, care marcheaza profund copilul chiar din primii ani de viata, iar violenta fizica sau verbala are efectele cele mai grave in viitor. 

Si totusi un copil trebuie sa invete sa fie disciplinat, sa aiba un program de viata sanatos si regulat, in care sa fie clar definite regulile de zi cu zi, actele majore de indisciplina si consecintele lor. El va reusi acest lucru daca vei apela la convingere si nu la constrangere. Explica-i deci copilului ce asteptari ai de la el, ce ar trebui sa faca si ce nu, dandu-i pe cat posibil argumente pentru aceasta alegere. Acestea nu trebuie sa fie de genul: “pentru ca asa trebuie” sau “pentru ca asa vrea mama”. Explicatiile trebuie sa aiba logica si justificare la nivelul intelegerii copilului, pentru ca altfel va fi ascultator cel mult cand esti de fata. 
 
Asadar respectarea regulilor pe care le-ati stabilit impreuna si folosirea doar a sanctiunilor discutate initial, il vor face pe copil sa aiba incredere in parinti si in modul de rezolvare a problemelor sugerat de acestia. Evident ca exemplul personal este esential in demersurile educative, caci daca ii spui micutului sa faca ceva ce tu nu faci, cu siguranta nu va intelege de ce trebuie sa asculte si sa aplice ce-i spui.
 
Asadar daca reusesti sa-l faci pe copil sa fie disciplinat prin convingere si nu prin violenta si abuz, va fi mandru de realizarile lui zilnice, va fi sigur de sine si de cei din jur si va avea satisfactia de a fi la inaltimea asteptarilor parintilor care sunt cele mai importante fiinte de pe pamant. Prin comparatie, un copil fortat sa respecte reguli abstracte si pedepsit de cate ori experimenteaza ceva nou, va fi ostil, frustrat si necomunicativ ceea ce va face din ce in ce mai grea apropierea de el. In timp, aceste lucruri pot afecta grav evolutia fizica si psihica a viitorului adult.

Postat in :

Copii

Data:

23-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Intreaba farmacistul

Vrei sa stii mai multe detalii despre un anumit produs? Ai o problema medicala sau cosmetica la care nu ai gasit inca rezolvare?

Scrie-ne intrebarea ta completand formularul
Completeaza formularul

Suna-ne la TelVerde 0800 833 003
(disponibil si din retelele de telefonie mobila)

0800 833 003
Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza