•  

Afectiuni provocate de fumat

Afectiuni provocate de fumat
Fumatul este considerat factor major de risc pentru aparitia bolii ulceroase, pentru incetinirea vindecarii, aparitia recidivei si pentru esecul terapiei medicamentoase. Complicatiile bolii ulceroase precum perforatia, penetratia sau hemoragia digestiva superioara sunt mult mai frecvente la fumatori. Nicotina, prin efectul sau vasoconstrictor, reduce fluxul sangvin la nivelul mucoasei digestive, ducand la scaderea mecanismelor de aparare, reducerea secretiei de mucus protector si la cresterea secretiei acide gastrice. 

Pacientii fumatori cu ulcer peptic necesita concentratii mai mari de medicamente, iar terapia este de mai lunga durata.
In plus, substantele continute in fumul de tigara actioneaza si asupra musculaturii netede din peretele colecistului, determinand o descarcare anormala a secretiei biliare in duoden, cu aparitia refluxului duodeno-gastric si gastro-esofagian. 
 
Fumatul are un rol deosebit de important in carcinogeneza digestiva, astfel este dovedit ca azbestul favorizeaza aparitia cancerului gastric, iar nitrosaminele rezultate din combustia tutunului, predispun la cancer esofagian, laringian sau faringian.
 
Din pacate, fumarea tigarilor cu continut scazut de gudron “light” nu protejeaza impotriva riscurilor, acestea fiind la fel de nocive ca si tigarile normale. Fumatul este o problema de sanatate publica, fiind evidenta legatura stransa dintre tutun, cresterea morbiditatii si reducerea sperantei de viata.

Data:

15-03-2013

Taguri:

fumatul, hemoragia digestiva superioara, nicotina, ulcer peptic, carcinogeneza, cancer esofagian, laringian, faringian, reducerea sperantei de viata, tutun

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza