•  

Adolescentii: ingeri sau demoni?

Adolescentii: ingeri sau demoni?

Copiii tai au ajuns la varsta adolescentei si te-au luat pe nepregatite cu aceasta schimbare: simti cum iti pierzi autoritatea in fata lor, orice sfat este privit cu dezaprobare, chiar si plecarea familiei in vacanta este primita cu ostilitate.

Stii ca aceasta varsta este deosebit de dificila si incerci sa faci eforturi pentru a gasi o cale de comunicare cu copiii, dar in zadar: fetita ta, care pana mai ieri iti sarea in brate de cate ori veneai acasa si iti povestea toata ziua intamplarile din viata ei, te priveste acum plictisita si singurele ei raspunsuri sunt "nu", "nimic" si "lasa-ma". Iar baiatul tau care te tragea de mana sa va jucati si iti facea cadou felicitari desenate de el trece acum pe acasa numai ca sa isi schimbe hainele si sa manance. Si cu aceleasi raspunsuri.

Inainte de a-ti pierde rabdarea si de a te lasa prada crizelor de nervi, care vor accentua raul, incearca sa intelegi ca adolescentii sunt o categorie aparte.

Studiile au demonstrat ca ei au creiere unice, cu o activitate cerebrala mai mica in zonele responsabile pentru judecarea riscurilor si motivatiilor, iar cortexul frontal si lobii parientali, responsabili pentru autocontrol si planificare sunt inca in plin proces de maturizare. Hormonii dezvolta organele sexuale care incep sa functioneze si influenteaza starile, iar adolescentii au treceri bruste de la stari de veselie la taceri inexplicabile, de la timiditati la gesturi exagerate.

De felul in care vei stii sa gestionezi aceasta perioada dificila depinde relatia viitoare cu copilul tau. Nu te baza pe trecerea timpului, gandindu-te ca problemele vor disparea de la sine si nici nu incerca sa te impui cu forta, pentru ca vei pierde in ambele cazuri.

In zilele noastre, adolescentii au mult mai multe oportunitati sa-si faca rau, decat in urma cu douazeci de ani. De aceea este important sa reprezinti o parte pozitiva si de incredere in viata lor, pentru a nu simti nevoia sa caute sprijin in afara familiei. Asculta-l cand vrea sa iti vorbeasca si nu-l judeca prin cuvinte aspre, pentru ca astfel risti sa-l indepartezi definitiv. Chiar daca par de neatins, au mare nevoie de dragoste, aprobare si siguranta din partea parintilor.

Si fii atenta la toate transformarile prin care trec: multi parinti afla cu surprindere de problemele copiilor lor si exclama cu nevinovatie “nu am stiut”. Un parinte care isi iubeste cu adevarat copilul nu poate “scapa” semnele ingrijoratoare si nu va fi luat pe nepregatite. Iar atunci cand le observi este important sa actionezi ca un prieten, dar mai ales ca un parinte: cu responsabilitate fata de viitorul copilului tau.

Postat in :

Copii

Data:

19-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza