•  

Acneea si tenul gras

Acneea si tenul gras

Introducere

Acneea este o afectiune inflamatorie cronica a foliculilor pilosebacei, caracterizata prin aparitia de comedoane, papule (mici denivelari ale pielii), pustule (puncte cu puroi), chiste sau noduli; nu rareori, leziunile se vindeca odata cu formarea de cicatrice. Aproximativ 90% dintre adolescenti sunt afectati intr-un anumit grad de aceasta afectiune; pana la varsta de 25 de ani leziunile involueaza. Sunt si cazuri in care manifestarile de acnee continua pe durata anilor adulti.

Acneea este strans legata de tenul gras, aparand cu predilectie la nivelul fetei, gatului, toracelui superior si membrelor superioare, zone bogate in glande sebacee. 

Forme de manifestare

Leziunea primara este comedonul (punct negru) care apare ca urmare a hiperkeratinizarii celulelor foliculare cu retentia secundara de sebum si de keratina. Acest dop produce dilatarea orificiului folicular, iar prin inflamatia de vecinatate se produce eritem (roseata) si papula.

In cazurile mai severe, leziunile se produc in profunzime, aparand noduli ce se pot vindeca cu cicatrice. Majoritatea pacientilor au leziuni de un aspect monomorf, dar pot coexista diferitele forme de manifestari.

Multipli factori sunt implicati in aparitia acneei. Este evident vorba despre o predispozitie ereditara.

Principala anomalie este hiperkeratinizarea cu formarea de dopuri keratozice in infundibulul foliculului pilosebaceu. Acesta este favorizat si de stimularea de catre hormonii androgeni ai secretiei de sebum. In acest mediu local propice se produce ulterior multiplicarea unor microbi, P. acne, care metabolizeaza componentele sebumului eliberand acizi grasi liberi, ce conduc la iritatie locala cu aparitia de papule si pustule. Majoritatea acestor fenomene sunt stimulate de efectele hormonilor androgeni, care intensifica secretia sebumului. Aceasta explica si debutul afectiunii in general dupa pubertate.

Acneea este o afectiune care pune exclusiv probleme cosmetice, fara alt fel de urmari asupra persoanei. Cu toate acestea, aparitia la o varsta cu o delicata balanta psiho-emotionala face ca insemnatatea ei sa fie deosebit de mare. Aceasta justifica si numarul semnificativ de optiuni terapeutice din ultimele decade.

Nu sunt dovezi semnificative care sa arate ca dieta sau stilul de viata, activitatea sexuala ar afecta evolutia acneei. 
 
top

Tratament

In cazurile usoare si moderate se recomanda tratament local, folosindu-se numeroase variante precum benzoil-peroxid (efect antibactericid puternic, dar cu risc de iritatii), retinoizi (derivati de vitamina A precum tretinoin - Retin A), antibiotice (clindamicina, eritromicina), acid azelaic (Skinoren), cosmetice abazive.

Efectele sunt variabile, bune in majoritatea cazurilor, dar predomina rolul preventiv si mai putin cel curativ. In formele mai severe se recomanda tratament general, cu medicamente de tip antibacterian (tetraciclina, minociclina, doxiciclina, eritromicina, clindamicina), contraceptive orale (dupa aproximativ 3 luni de tratament se reduce sinteza de sebum), spironolactona (efect de tip antiandrogenic), derivati de vitamina A (izotretinoin - Accutane, Roaccutane).

Este foarte important de evaluat insa corect raportul dintre beneficiile si riscurile tratamentului si trebuie luate in considerare problemele semnificative ridicate de tratamentul antibiotic prelungit luni de zile sau riscul de efecte secundare severe ale izotretinoinului.

Este util ca tratamentul sa fie condus doar de medicul specialist, pentru a preveni posibile complicatii si pentru a alege optiune optima la fiecare moment de evolutie a bolii. Nu trebuie omis si faptul ca anumite optiuni terapeutice, precum acupunctura si homeopatia, dau rezultate foarte bune atunci cand sunt folosite corect, de cele mai multe ori cu raspuns imediat si prelungit. Acneea ramane o problema cosmetica ce ridica dificultati care nu pot fi ignorate.

Prof. Univ. Dr. Ioan Nedelcu, Clinica de Dermatologie
Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central, Bucuresti

 
top

Postat in :

Dermatologie

Data:

22-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza