•  

Acidul Omega 3: efectele asupra sanatatii

Acidul Omega 3: efectele asupra sanatatii

Introducere

Grasimile chiar daca au un renume mai putin placut sunt necesare pentru organismul nostru. Ele furnizeaza energie, si ajuta ca anumite vitamine sa se distribuie in organism. Ceea ce este important este ca nu toate grasimile au aceleasi caracteristici si acelasi efect pentru sanatate.

De mai bine de 10 ani, interesul cercetatorilor se concentreaza asupra hranei populatiilor de eschimosi si a locuitorilor din Japonia, care au mai putine probleme cardiace decat restul persoanelor analizate din alte tari. Asfel s-a ajuns la concluzia ca motivul sanatatii sistemului cardiovascular al acestor populatii este consumul crescut de peste oceanic foarte bogat in acizi grasi omega-3. Acizii grasi omega-3 fac parte din categoria grasimilor nesaturate.

Acizii omega-3 au beneficii cardiovasculare cum ar fi, scaderea nivelului trigliceridelor, prevenirea trombozelor, cresterea dilatatiei arteriale si chiar actioneaza ca o frana impotriva aritmiei cardiace. Cu un singur gram de omega-3 pe zi se poate reduce cu 30% riscul afectiunilor cardiace la persoanele cu antecedente in familie.

Necesarul zilnic

Necesarul de acizi omega-3 variaza intre 1 gram pana la maxim 1,5 grame zilnic.
Cum se pot traduce insa aceste cantitati in alimentatia noastra cotidiana?
Specialistii sustin ca un consum de 3-4 portii de peste oceanic pe saptamana aduce cantitatea recomandata de acizi omega-3. Pesti oceanici, scrumbia, sardinele, pestele spada si hamsia sunt cei mai recomandati.

top

Beneficii

Studii stiintifice mai recente au descoperit efectul benefic al acizilor omega-3 si asupra afectiunilor cu caracter inflamator sau tumoral. Consumul obisnuit de acizi grasi omega-3 reduce procesele inflamatoare in afectiuni precum artritele reumatoide, osteoartrita, astm, afectiuni inflamatorii intestinale sau neuronale.

De asemenea, acizii grasi omega-3 obtinuti din pestele oceanic au capacitatea de a inhiba o enzima care pare implicata in procesul dezvoltarii tumorilor. S-a demonstrat ca omega-3 reduce incidenta leucemiilor, a tumorilor mamare, de colon si de prostata. In plus, acizii omega-3 ajuta la recuperarea sistemului imunologic pentru persoanele care au fost afectate de tumori.

Pe langa gama ampla de proprietati, acizii grasi omega-3 se prezinta ca niste excelenti aliati ai pielii.
Exista anumite studii gratie carora s-a stabilit o relatie semnificativa intre cazurile de eczeme si carenta de omega-3 in alimentatie. Tot in domeniul dermatologiei, s-a observat ca  dieta cu peste, la pacientii care aveau psoriazis a prezentat un efect benefic la nivelul leziunilor cutanate proprii acestei patologii.

top

Postat in :

Alimentatie sanatoasa

Data:

21-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza