•  
Aboneaza-te la newsletter

Este zaharul rafinat toxic?

Este zaharul rafinat toxic?

Exista numeroase studii si discutii despre cresterea ratei obezitatii la nivel mondial, a cazurilor de diabet, a bolilor de inima si a cancerului. In 2014, un roman consuma in medie 30 kg de zahar anual, aproape dublu fata de 16 kg consumate in medie de un european.

 

Desi suntem informati despre pericolul grasimii, a carbohidartilor, dar si a lipsei de miscare, problemele de sanatate continua sa se adune. 

 

Multi cercetatori si oameni de stiinta considera zaharul rafinat ca fiind otrava pentru corpurile noastre. Desi cunoastem faptul ca zaharul nu are beneficii pentru corpul nostru, care este cantitatea pe care o putem consuma pana ca acesta sa devina toxic?

 

Consumam zahar rafinat sub doua mari forme: zaharoza (zahar alb sau brun) si siropul de porumb bogat in fructoza (HFCS). Zaharul de consum este pe jumatate glucoza, pe jumatate fructoza (50/50). Siropul de porumb cu un continut ridicat de fructoza contine intre 42-55% fructoza, restul de continut fiind glucoza. Zaharul pe care il consumam din fructe, spre exemplu, este glucoza pura. Fructoza este de doua ori mai dulce decat glucoza si din acest motiv apare dorinta de a consuma mai mult dulce atunci cand mancam prajituri, bomboane, etc, fata de atunci cand mancam fructe.

 

HFCS este mai ieftin decat zaharul, motiv pentru care este folosit foarte des in industria alimentara. Printre alimentele care pot contine cantitati foarte mari de sirop de porumb bogat in fructoza se numara: iaurturi, produse de panificatie, batoane de cereale, conserve, sosuri pentru salate, inghetata, bauturi racoritoare si pizza congelata. Iti recomandam intotdeauna sa citesti eticheta produselor inainte de le cumpara pentru a-ti proteja corpul si organismul.

 

Glucoza poate fi procesata de fiecare tip de celula din corpul nostru si este usor transformata in energie, in timp ce ficatul nostru se ocupa de fructoza. Glucoza dintr-un fruct este digerata relativ incet deoarece corpul are nevoie sa se ocupe de fiecare nutrient in parte. Zaharul rafinat, mai ales in forma lichida, ajunge fara obstacole direct la ficat nefiind insotit de fibre sau alti nutrienti. 

 

Siropul de porumb bogat in fructoza este deseori considerat ca fiind mai daunator decat zaharul de consum, insa corpul nostru le proceseaza in acelasi fel. Daca mananci mult zahar rafinat, ficatul va fi suprasolicitat si il va transforma in grasime, acest moment fiind cel considerat toxic pentru corpul nostru.

 

Grasimea in exces din ficat este cauza principala a obezitatii, iar trigliceridele produse sunt cele care blocheaza arterele si produc boli cardiace. Grasimea din ficat poate cauza o afectiune numita sindromul rezistentei la insulina, cand celulele nu mai raspund la insulina, substanta secretata de pancreas pentru a regla glucoza din sange. In acel moment, pancreasul este surescitat si produce din ce in ce mai multa insulina, ceea ce produce un dezechibru pentru glicemia noastra. In plus, insulinei i-au fost atribuite cresteri ale numarului de cazuri de cancer pentru contributia la transformarea celulelor precanceroase in unele maligne.

 

Tine cont ca recomandarea cantitatii de zahar zilnice este de maximum 25-38 grame (aprox. 5 lingurite), depasirea acestui interval crescand riscul de rezistenta la insulina.

Postat in :

Alimentatie sanatoasa

Data:

22-02-2017

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


http://www.helpnet.ro/help-net-lanseaza-aplicatia-mobila-magazinul-online.html
Intreaba farmacistul

Vrei sa stii mai multe detalii despre un anumit produs? Ai o problema medicala sau cosmetica la care nu ai gasit inca rezolvare?

Scrie-ne intrebarea ta completand formularul
Completeaza formularul

Suna-ne la TelVerde 0800 833 003
(disponibil si din retelele de telefonie mobila)

0800 833 003
Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza