Experienta primului trimestru

EXPERIENTA PRIMULUI TRIMESTRU

Cateva raspunsuri la intrebarile oricarei viitoare mamici despre Vreau un copil! Toate femeile isi doresc sa devina mame la un moment dat.

  • Mama si copilul

Uneori momentul e planificat, alteori nu, insa cu siguranta venirea pe lume a unui bebelus este una dintre cele mai mari fericiri pe care natura le-a inventat pentru noi.

Ne dorim sa fim alaturi de tine pe perioada sarcinii tale, sa te insotim pas cu pas si sa te ajutam sa fii mai informata si astfel mai aproape de copilul tau.

Te invitam sa citesti foiletonul nostru in care vom detalia rand pe rand ce inseamna sarcina, prin ce modificari treceti tu si copilul tau in fiecare saptamana, ce sa faci pentru ca amandoi sa fiti sanatosi si pregatiti pentru Marea Intalnire.

Sfaturi utile pentru o viitoare mamica

O alimentatie sanatoasa, un stil de viata echilibrat si analizele la zi sunt esentiale. Daca ai folosit contraceptive orale e bine de stiut ca organismul tau va avea nevoie de cateva luni pana isi va relua functia ovulatorie normala.

Daca te-ai hotarat sa ai un copil este foarte bine ca, impreuna cu partenerul tau, sa faceti un control medical riguros. Consulta medicul obstetrician si discuta cu el antecedentele familiale ale tale si ale partenerului tau.

Vei primi o lista de investigatii care trebuie facute pentru a fi sigura ca totul este in regula, iar abia cand primesti unda verde de la medic, te poti apuca de treaba. Bineinteles ca lucrurile nu stau asa de fiecare data. Daca te afli in fata unei sarcini neplanificate, povesteste medicului tau tot ceea ce crezi ca ar putea influenta sanatatea ta si a copilului tau - chestiuni legate de stilul tau de viata, de obiceiurile tale, chiar si de medicamentele pe care le-ai luat inainte sa afli ca esti gravida.

Sunt insarcinata?

Ti-a intarziat deja menstruatia, te trezesti cu greturi - cu varsaturi sau fara, ti s-au modificat dimensiunile sanilor, ai oarece tulburari de comportament, ai mictiuni dese?

Cu siguranta ca primul gand care iti trece prin cap este acela al unei sarcini. Poti afla cu usurinta, la tine acasa, daca esti gravida sau nu.

Testele de sarcina disponibile la farmacie sunt accesibile si destul de precise. Aceste teste functioneaza pe principiul detectarii unei substante hormonale specifice in sange sau in urina, substanta care este prezenta doar pe timpul sarcinii. Pentru a afla daca esti sau nu insarcinata, cel mai la indemana este testul de urina care are avantajul ca este ieftin si usor de folosit acasa.

Il poti achizitiona de la farmacie si, aplicat corect, conform instructiunilor de pe ambalaj, iti va da un status cu o acuratete de 97-99%. Daca rezultatul este pozitiv si daca si medicul confirma, este evident ca esti insarcinata, iar peste noua luni vei deveni mamica copilului tau.

Noteaza prima zi a ultimului tau ciclu menstrual deoarece in functie de aceasta data vei calcula perioada celor 9 luni de sarcina si evident data exacta a marelui eveniment. Nu se poate afla momentul exact in care ovulul tau a fost fecundat, iar varsta sarcinii tale se calculeaza incepand cu prima zi a ultimului ciclu menstrual.

Perioada de sarcina dureaza 9 luni, este impartita in 3 trimestre, iar medicul iti va vorbi despre varsta sarcinii tale in saptamani - 40 la numar.

Fetita sau baietel?

O intrebare care iti va veni in cap foarte curand dupa ce afli ca ai o mica viata in interiorul tau este daca vei fi mama de fata sau mama de baiat.

Stiinta ne spune ca sexul depinde de prezenta sau absenta cromozomului Y, asa ca miturile cum ca de femeie ar depinde sexul micutului s-au spulberat.

Dar asta nu vei afla decat mai tarziu - la ecografia din a patra luna de sarcina sau chiar la marea intalnire de peste noua luni, daca esti superstitioasa.

Ce se intampla cu tine?

Prima luna este cea mai importanta din cele noua ale sarcinii tale. Pe parcursul acestei luni vor aparea modificari asupra organismului tau.

Nu exista modificari majore aspectului fizic in aceasta perioada, insa vei simti schimbari care incep sa se desfasoare in interiorul corpului tau.

S-ar putea sa nu iti fie foarte foame in aceasta perioada, iar modificarile hormonale iti pot aduce stari schimbatoare, de la fericire intensa pana la depresie. In mod normal simptomele de sarcina isi vor face aparitia in aceasta perioada. 

Daca nu te afli printre putinele “norocoase”, vei simti starea de rau - si nu doar dimineata - sani durerosi, oboseala, urinare frecventa si binecunoscutele greturi.

Studiile arata ca peste 50% dintre femeile gravide sunt afectate de “greturile de dimineata”, impropriu denumite asa caci acestea pot aparea la fel de bine dimineata, la pranz sau seara.

Se spune ca greturile sunt cauzate de nivelului crescut al hormonului HGC in sange in primul trimestru, al estrogenului, de intinderea rapida a musculaturii uterine si relaxarea musculaturii tractului digestiv, de excesul de acid din stomac, dar si de accentuarea simtului mirosului.

Bineinteles, nu toate gravidele au greturi. Unele pot avea senzatii de greata, iar altele pot fi foarte sensibile si cu manifestari la orice miros sau chiar gand neplacut.

Acestea variaza de la femeie la femeie, iar in majoritatea cazurilor greturile apar in primele 6 saptamani de sarcina si dureaza aproximativ patru luni, in cazul in care nu porti o sarcina toxica si atunci te vor chinui pana la sfarsitul celor 9 luni. Vei vedea ca organismul tau retine mai multe lichide, ceea ce va face ca formele si indeosebi fata sa ti se rotunjeasca. Pot aparea uneori si modificari ale comportamentului alimentar, sau dorinta foarte intensa de a manca un anume aliment - asa-numitele pofte.

Acestea sunt in relatie cu modificarile hormonale pe care le sufera organismul in timpul sarcinii. O alta explicatie ar fi aceea ca anumite pofte ne semnaleaza o carenta - de exemplu daca simti o pofta acuta de lapte este posibil sa ai o lipsa sau o nevoie mai mare de calciu, pofta de fructe semnaleaza o lipsa de vitamine, pofta de carne rosie poate insemna o lipsa de proteine.

Greutatea acumulata in timpul sarcinii variaza de la un organism la altul. Te poti ingrasa sau poti pierde cateva kilograme, fii doar atenta sa nu te afli intr-o extrema. Este dificil de spus care este greutatea ideala pe timpul sarcinii, insa ceea ce se stie si ar fi bine de urmat este ca in momentul in care afli ca esti insarcinata sa iti echilibrezi obiceiurile alimentare. Alimentatia este foarte importanta acum, pentru ca acum mananci deja pentru doi.

Consuma alimente variate pe parcursul zilei. Ai grija sa ai cel putin 3 mese sanatoase pe zi, sa nu mananci mai mult de aproximativ 300 de calorii peste portia zilnica recomandata in mod normal - mai putin in prima parte a sarcinii, mai mult in ultima si dublu daca sarcina este gemelara. Incearca sa eviti dulciurile, caci acestea favorizeaza cresterea in greutate si au foarte putin aport nutritional.

Consuma putine grasimi si bea cel putin 1 litru de lichid pe zi, de preferat apa plata. Elimina alcoolul, tutunul si medicamentele daca nu sunt prescrise de medic. Majoritatea medicamentelor sunt interzise mai ales in aceasta perioada a sarcinii, asa ca daca e nevoie sa iei un medicament chiar si pentru o banala raceala este bine sa intrebi medicul sau farmacistul. Acest lucru este valabil pentru toata perioada sarcinii pentru ca efectele unui medicament care pe tine te-au vindecat pot fi dezastruoase pentru viata pe care o porti in tine.

Uterul tau creste si se poate sa ai crampe. Poti sesiza chiar scurgeri de culoare alb-galbuie, maronie sau roscata, care pot persista pana in momentul nasterii. Ele sunt expresia unei congestii a organelor genitale. Atata vreme insa cat acestea nu sunt severe nu este nimic alarmant, dar orice semn de ingrijorare ai trebuie semnalat medicului tau. Vei observa modificari si la nivelul pielii tale. Se poate sa ti mareasca porii sau chiar sa ti se catifeleze pielea.

Avansand in sarcina, te poti alege cu o masca de pigment mai inchis decat cel al tenului in jurul ochilor. Aceasta se numeste “masca gravidei” si va disparea treptat dupa nastere.

De asemenea, o linie verticala de pigment - numita linea nigra - iti poate aparea pe abdomen. In acest prim trimestru de sarcina trebuie facuta o serie intreaga de analize medicale. Medicul ginecolog ti le va prescrie si te va indruma pe toata perioada sarcinii.

Aceste analize au scopul de a ne asigura ca organismul functioneaza normal, de a depista din timp anumite probleme si tratarea lor, de a ne asigura ca dezvoltarea sarcinii se va face in conditii normale. E important sa afli ce tip de Rh ai, sa faci testele de depistare a infectiilor materne dar si testul Papanicolau.

Si nu in ultimul rand ecografia, care urmareste atat sarcina, identifica eventualele anomalii si riscuri. Schema de analiza este personalizata pentru fiecare gravida in parte, recomandarile potrivite ti le va face medicul ginecolog.

Ce se intampla in interiorul tau?

In primele 4-5 zile ovulul fecundat ajunge prin trompe in uter, apoi in a doua saptamana se implanteaza in peretele uterin si incepe sa se hraneasca.

Celulele incep sa se diferentieze pe arii de dezvoltare, caci unele vor forma embrionul, altele sacul amniotic, iar altele placenta. Embrionul, odata format, se dezvolta foarte repede in primele saptamani de sarcina.

In a patra saptamana el va fi de 10.000 de ori mai mare decat oul fecundat va avea aproximativ 0,5-1 cm lungime si creste cam 1 mm pe zi. Tot in aceasta perioada se formeaza ochii, nasul si gura, ficatul, rinichii si tubul digestiv, iar inimioara lui incepe sa bata.

Sistemul sau digestiv devine mai complex odata cu dezvoltarea stomacului si a intestinelor. Pe masura ce evolueaza, embrionul dezvolta un cap supradimensionat in proportie cu corpul sau. Trasaturile sale faciale incep sa prinda incet-incet contur, la fel ochii si urechile. Nu o poti auzi inca, insa inimioara sa - care s-a divizat deja in camera stanga si cea dreapta - bate cu aproximativ 150 batai pe minut, de aproximativ doua ori mai repede decat a ta.

In saptamana a saptea embrionul va face primele miscari. Este plin de energie, sare, se misca si isi misca bratele si piciorusele.

In a opta saptamana stomacelul sau incepe sa produca sucuri gastrice, rinichii incep sa functioneze in tandem cu sistemul nervos. Cantareste aproximativ 2 grame si incepe sa arate un omulet. Incep sa i se formeze maxilarele si radacinile dintilor in gingii, are deja reflexe, reactioneaza la atingere si simte deja durerea.

In saptamana a noua isi misca deja mainile si picioarele, isi poate indoi degetele, iar in saptamana a zecea poate inghiti si isi poate incrunta fruntea. Am putea spune ca acum, la sfarsitul primului trimestru de sarcina, micutul tau a trecut peste prima piatra de hotar a vietii sale.

Iti dorim sa treci cu bine in al doilea trimestru!

Produse recomandate

Produse recomandate

HYLLAN PROFECUND TESTE DE OVULATIE 3 BUCATI

In Stoc

18,50 RON

BARZA TEST SARCINA BANDA

In Stoc

8,10 RON

FEMOSUN 30 CAPSULE MOI

In Stoc

75,71 RON

GNC WOMEN'S PRENATAL FORMULA CU FIER 120 TABLETE

In Stoc

169,00 RON


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!