Terapia cu estrogen: riscuri si beneficii

TERAPIA CU ESTROGEN: RISCURI SI BENEFICII

Hormonul estrogen este mai puternic si mai deosebit decat pare la prima vedere, datorita lor trei receptori ai sai, care au modalitati individuale de actiune.

  • Medicina

Receptorul estrogenic 1 - este localizat in tesutul uterin, fiind asociat cu trasaturile feminine de crestere a sanilor si de aparitia menstruatiei. Acest tip de estrogen poate duce la aparitia mai multor tipuri de cancer pentru ca stimuleaza cresterea sanilor si a tesutului uterin;

• Receptorul estrogenic 2 - are legatura cu sistemul cardiovascular, facilitand aparentul efect protector asupra inimii si a arterelor;

• Receptorul estrogenic 3 - are legatura cu oasele si facilitaza intarirea acestora.

Terapia cu estrogeni este controversata tocmai din cauza acestor trei receptori. Cresterea receptorilor de tip 2 si 3 este benefica, insa excesul primului presupune adevarate riscuri. Varianta sigura si recomandata o reprezinta modulatorii selectivi ai receptorilor de estrogen care protejeaza inima si oasele, ameliorand totodata simptomele menopauzei, fara a mari insa riscul de cancer. Interesant este ca si barbatii pot face tratament cu aceste tip de hormon estrogen.

Beneficiile terapiei

Beneficiile terapiei cu estrogen sunt multiple:
• scaderea riscului de a face atac de cord sau cerebral,
• cresterea nivelului de colesterol HDL,
• intarirea oaselor si diminuarea substantiala a simptomelor menopauzei (precum bufeurile, schimbarile de dispozitie si insomnia).

Riscurile terapiei

Riscul major il prezinta insa favorizarea aparatiei cancerului uterin si a celui de san, de aici si controversele acestei terapii. Aproape toate formele de cancer sunt receptive sau non-receptive la estrogen, ceea ce inseamna ca boala poate fi stimulata sau dimpotriva, inhibata de prezenta acestui hormon. Pentru a reduce riscul cancerului de col uterin, estrogenul a fost combinat cu o doza ciclica dintr-o progestina specifica, care incetineste proliferarea excesiva - actiune ce declanseaza insa menstruatie continua.

Obezitata constituie si ea un factor major de risc al aparitiei cancerului de col uterin; asta pentru ca grasimea este o sursa importanta de stocare a estrogenului periferic.

Un studiu amplu numit “Initiativa femeilor pentru sanatate” a urmarit si efectele pe care le are estrogenul asupra arterelor. Suprinzator, rezultatele studiului au aratat faptul ca, la scurta vreme dupa inceperea tratamentului, riscul de atac cerebral si de cord era crescut. Acest lucru este cauzat de cheagurile de sange de la nivelul venelor picioarelor si arterelor importante, a caror aparitie este favorizata de efectul combinat al estrogenului si al progestinei. Totusi, se pare ca femeilor participante la acest studiu nu li s-au administrat si cele 162 mg de aspirina cu rol masiv in fluidizarea sangelui, prevenind formarea cheagurilor de sange.

De asemenea, s-a dovedit faptul ca progestina anihileaza efectele pozitive ale estrogenului asupra inimii. Mai mult, femeile tratate intrasera deja de aproximativ 15 ani la menopuza si nu prezentau simptome care sa justifice inceperea tratamentului.

In ultimii ani, terapiile cu hormoni au evoluat, iar acestea pot fi efectuate cu substante noi, administrate in doze mult mai mici decat inainte, mai sigure si mai bine tolerate de catre organism. Astfel, beneficiile tratamentului depasesc considerabil efectele lui secundare negative.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!