Alimente ce nu trebuie consumate in stare cruda

ALIMENTE CE NU TREBUIE CONSUMATE IN STARE CRUDA

Alimentele crude sunt de obicei recomandate pentru proprietatile lor nutritive pe care le ofera in numeroase cazuri. Multe dintre alimentele ce nu ar trebui consumate in stare cruda sunt toxice daca nu au fost gatite anterior. Printre efectele negative ale acestora se numara dureri de burta sau alte simptome moderate. Afla ce alimente contin toxine in stare naturala si cum poti avea grija de alimentatia ta.

  • Alimentatie sanatoasa si nutritie

Boabe de fasole

Boabele crude de fasole contin proteine numite lectine care se transforma sau se rup atunci cand sunt gatite. Desi nu toate lectinele sunt toxice, cele din boabele de fasole sunt daunatoare in cantitati mari. Boabele de fasole rosie contin cea mai mare concentratie de fitohemaglutinina care poate cauza probleme gastrointestinale precum greata sau voma. Exista cazuri cand oamenii au fost internati in urma unei intoxicatii dupa consumul de fasole in stare cruda. Pentru a scapa de lectinele din aceste boabe, ai nevoie sa le inmoi timp de cel putin cinci ore, sa le usuci si apoi sa le gatesti la plita prin fierbere timp de 30 de minute.

Cartofi

Daca te intrebi de ce persoanele care adopta o dieta vegana nu consuma cartofi, motivul nu il reprezinta aversiunea fata de carbohidrati, ci pentru ca acestia sunt potential toxici din cauza unui compus numit solanina. Nu fiecare cartof contine o cantitate de solanina suficienta incat sa fie letala, insa riscurile sunt suficient de mari incat sa alegi sa fii precaut. In general cartofii verzi sau cei care au portiuni de verede in coaja si cartofii care au incoltit contin cea mai mare cantitate de solanina. Printre simptomele de otravire cu cartofi se numara durerile de stomac, de cap si paralizia. Cartofii cu o concentratie foarte ridicata de solanina vor fi verzi si pe interior. Nu este recomandat sa consumi un astfel de cartof nici macar daca a fost gatit. In plus, chiar si in cazul unui cartof crud ce nu contine multa solanina, este indicat sa il consumi doar dupa ce a fost preparat.

Cartofii cruzi au un continut ridicat de amidon rezistent ce nu poate fi digerat si care produce efecte secundare precum balonare sau flatulenta severa.

Masline

Exista numeroase moduri in care poti prepara maslinele crude incat sa fie gustoase. Si desi daca le clatesti isi vor mai pierde din gustul amarui, procesul de a le sara pentru cateva saptamani sau cateva luni este cel mai frecvent intalnit. Maslinele presupun tipuri diferite de saramura in functie de specia lor. Si desi maslinele preparate tot vor contine oleuropeina (polifenol ce ofera o aroma astringenta si aproape amara), gustul final va fi unul mult mai bun decat cel al maslinelor crude.

Maslinele neprocesate nu sunt daunatoare, insa, in stare naturala, acestea contin oleuropeina si vor fi foarte greu de consumat din cauza gustului amar. Anumite studii sustin ca oleuropeina este un antioxidant si un compus anti-inflamator care poate aduce beneficii pentru sanatatea inimii si a sistemului nervos.

Ciuperci salbatice

Exista doua motive pentru care ar trebui sa gatesti ciupercile in loc sa le consumi in stare cruda. Ciupercile salbatice crude pot fi greu de digerat, asa ca prepararea lor previne probleme gastrointestinale. In plus, multe ciuperci sunt toxice si chiar pot cauza moartea, prepararea lor fiind optiunea cea mai sigura. Gatitul ciupercilor inlatura compusii daunatori si iti ofera o portie delicioasa, consistenta si hipocalorica de mancare. 

Majoritatea alimentelor crude sunt greu de digerat, insa ciupercile reprezinta un caz aparte deoarece peretii lor celulari sunt diferiti de cei ai unor fructe sau legume. Gatitul descompune acesti pereti incat corpul tau sa proceseze celulele rigide din fungi si sa primeasca o valoare nutritionala mai mare decat a celor in stare cruda.

Ciupercile salbatice trebuie gatite in mod diferit in functie de tipul lor: anumiti compusi toxici sunt distrusi prin expunere la caldura, iar altii prin fierbere. Cel mai bine este sa te documentezi inainte de a gati ciuperci si sa le achizitionezi intotdeauna din surse sigure pentru a evita o potentiala intoxicatie sau in cele mai grave cazuri, decesul. 

Carne de porc

Desi riscul asociat carnii de porc crude sau gatite prea putin a scazut incepand cu anii '70, nu este recomandat sa o consumi in stare cruda sau "nefacuta". Riscul la care te expui prin consumul de carne de porc este trichineloza sau tenie. Trichineloza este un parazit care isi face loc in intestinul subtire dupa ce ai consumat carne infectata, iar porcii nu sunt singurule animale ce adapostesc acesti paraziti. Printre primele simptome de trichineloza se numara starea de greata si voma. In saptamana in care infectia s-a produs, parazitul se reproduce, iar parazitii rezultati intra in sangele tau. Cand se intampla acest lucru, poti sa manifesti o serie de afectiuni, de la dureri musculare la conjunctivita. Exista cazuri rare in care trichineloza a cauzat decese. 

Tenia este mai periculoasa decat trichineloza. O persoana infectata poate sa nu prezinte niciun simptom sau chiar sa aiba crize. Tenia este printre primele cauze ce declanseaza crize pentru oameni la nivel global.

Nu este dificil sa gatesti carnea de porc fara sa te expui la pericole - ai nevoie de rabdare si de un termometru de carne. Gateste-o pana nu mai este deloc roz pe interior si pana ajunge la o temperatura de 71° C.

Exista insa locuri unde oamenii consuma carne de porc cruda in moc regulat fara sa aiba probleme de sanatate. In anumite parti din Germania intalnim un fel de mancare ce contine carne tocata de porc numit "mett".

 

 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!