Hidrocefalia sugarului

HIDROCEFALIA SUGARULUI

In limba greaca, "hidros" inseamna apa, iar "kephalos", cap, de aceea nu este dificil de inteles ce presupune hidrocefalia: o colectie de lichid in mod excesiv in cutia craniana, care exercita presiune asupra creierului. Afectiunea se intalneste de la sugari pana la persoanele in varsta. 

  • Medicina

Semne si simptome

La copii, boala se caracterizeaza clinic prin semne severe precum cap-mare cu privirea lasata in jos, pielea craniului subtire, vene umflate la nivelul capului, bombarea fontanelei, suturi craniene distantate, deplasarea in jos a irisului (permanenta), devierea spre interior a irisului (strabism congenital), miscari dezordonate oculare, un cap cu un ritm accelerat de crestere, absenta urmaririi obiectelor, varsaturi, modificarea comportamentului (cu instalarea agitatiei sau a somnolentei), modificari ale examenului neurologic remarcate de familie.

Atentie! 

Nu orice copil cu capul mare are hidrocefalie. Unii copii pot avea capul mare (macrocranie) pentru ca seamana cu cineva din familie care are capul mai mare. De aceea ar fi important ca perimetrul cranian sa fie masurat lunar de medicul de familie pentru ca in momentul in care copilul vine la consultatie la medicul specialist sa stim cum a evoluat in timp acesta.

Metode de diagnosticare

Diagnosticul poate fi pus inca din viata intrauterina cu ecografii care evidentiaza clar acumularea de lichid. Exista posibilitatea realizarii unei punctii a ventriculului cu hidrocefalie, scopul fiind golirea lichidului care comprima creierul.  

Imediat dupa nastere, se recomanda ecografia transfrontanelara si sau tomografia computerizata sau RMN pentru a verifica dimensiunea ventriculului. Literatura de specialitate arata ca ar fi 3-5 copii la 1000 nascuti, dar nu toate sunt agresive, existand si hidrocefalii moderate. Investigatii mai putin folosite in hidrocefalia sugarului sunt radiografie de craniu, mai putin sugestiva, poate arata separarea oaselor capului sau existenta unor calcificari, angiografia, cand se suspicioneaza o malformatie vasculara ce determina hidrocefalia, electroencefalograma arata un aspect de suferinta cerebrala difuza, nespecific.

Hidrocefalia sugarului se intalneste frecvent la copii ai caror mame s-au confruntat cu perioade stresante in primele saptamani de sarcina (atunci cand se creeaza sistemul nervos al fatului), sau care traiesc in zone cu subnutritie, de subalimentatie. De asemenea, copii care au avut hemoragii sau meningita, prezinta un risc crescut de hidrocefalie, de aceea este necesar sa faca ecografii repetate pentru a surprinde dilatarea ventriculilor inainte de aparitia semnelor clinice.

Dr. Marioara Seri
Medic primar, Medicina de familie


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!