Formatiuni cutanate benigne si maligne

FORMATIUNI CUTANATE BENIGNE SI MALIGNE

Nu toate modificarile pielii sunt neaparat maligne, insa monitorizarea periodica a formatiunilor cutanate poate salva vieti. O alunita cu forma neregulata, care se modifica in timp poate fi un melanom - cauza aparitiei a 75% dintre cazurile de cancer de piele. Acesta afecteaza straturile profunde ale pielii si prezinta potential mare de extindere la alte tesuturi.

  • Ingrijirea corpului

Tipuri de modificari ale pielii

• Pete puternic pigmentate la nivelul fetei - melasma sau cloasma gravidica - apare deoarece hormonii stimuleaza productia de pigment. Melasma este diagnosticata cu precadere la femeile insarcinate;

• Alunita care apare la nastere sau la putin timp dupa aceea - nevul congenital - este o alunita maronie, cu forma regulata, cu un diametru mai mic decat o jumatate de centimetru. Totusi, aceasta trebuie monitorizata si orice modificare trebuie raportata medicului dermatolog.

• O suprafata galbena, rosie sau maronie cauzata de expunerea excesiva la soare - keratoza actinica - aceasta umflatura poate aparea si disparea de multe ori. Netratata la timp, se poate transforma in cancer. Se recomanda extirparea acesteia si efectuarea biopsiei.

• O excrescenta tare, rosie sau maronie, de obicei pe brate sau picioare - dermatofibromul - este doar tesut cicatrizat, ca reactie la o inflamatie a radacinii firului de par, de exemplu. Trebuie consultat medicul dermatolog daca isi schimba forma.

• O excrescenta cu aspect perlat, poate fi asemanata cu o rana care nu se vindeca - carcinomul bazocelular - acesta este cel mai des intalnit tip de cancer. Are o evolutie lenta si este tratabil daca este descoperit in faza incipienta.

• O pata rosie, cojoasa - carcinomul scuamos - un alt tip de cancer tratabil daca este descoperit la timp.

• Umflatura sub piele, cauzata de obicei de o infectie a radacinii firului de par - chistul sebaceu - nu este nimic grav, dar nu trebuie stors, el trebuie indepartat pe cale chirurgicala. 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!