•  
Aboneaza-te la newsletter

Ce afectiuni respiratorii provoaca fumatul?

Ce afectiuni respiratorii provoaca fumatul?

O persoana care fumeaza de mult timp are un risc de a dezvolta cancer laringian de zece ori mai mare decat cel al unui nefumator. 84% dintre cazurile de cancer laringian si 90% dintre cazurile de cancer pulmonar apar la fumatori. Fumatul este principala cauza de deces care poate fi prevenita. 

Conform unor statistici recente, in Romania, 33.000 de persoane mor in fiecare an din cauza unor boli determinate de fumat. Cele mai frecvente cauze de mortalitate datorate fumatului sunt bolile cardiovasculare (50%), cancerul (40%) si bolile respiratorii.

Fumatul creste posibilitatea dezvoltarii si altor tipuri de cancer, ca cel pancreatic, renal, de vezica urinara si altele. Bolile respiratorii acute ca traheobronsitele si pneumoniile sunt de 2,2 ori mai frecvente la fumatori, la fel si mai multe tipuri de boli pulmonare interstitiale. Fumatul creste numarul de cazuri de astm bronsic, ca si gravitatea acestora. La cinci ani de abstinenta tabagica, riscul este aproape echivalent cu cel al unei persoane care nu a fumat niciodata, in schimb atingerea plamanilor este ireversibila.

Bronhopneumopatia Cronica Obstructiva (BPOC)

Principala boala pulmonara necanceroasa determinata de fumat este bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC), care reuneste bronsita cronica si emfizemul pulmonar. Bronsita cronica se defineste clinic ca prezenta a tusei cu expectoratie cel putin trei luni, pe o perioada de doi ani consecutiv. Este produsa de iritatia cronica a cailor respiratorii si se asociaza cu hipertrofia glandelor producatoare de mucus din caile respiratorii mari.

Pe masura ce bronsita evolueaza, ea poate asocia modificari anatomopatologice de emfizem cu distrugerea cailor respiratorii terminale si ale septurilor dintre alveole, de obicei la fumatorii peste 50 de ani. O acutizare a bronsitei cronice este definita clinic drept crestere a volumului expectoratiei, care devine mai purulenta si / sau agravarea dispneei (respiratia dificila).

Evolutia BPOC la cei care nu renunta la fumat duce la ingustarea cailor respiratorii, la dispnee progresiva, in final la insuficienta respiratorie grava si deces. Copiii ai caror parinti fumeaza dezvolta mai des boli respiratorii, printre altele astm bronsic si bronsiolita. Fumatul este principala cauza de moarte prematura, cei care mor prematur ar mai fi putut trai in medie 21 de ani.

Dr. Luiza Dona
Medic Specialist
Clinica Polisano Plaza Romania

Postat in :

Afectiuni pulmonare

Data:

22-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


http://www.helpnet.ro/help-net-lanseaza-aplicatia-mobila-magazinul-online.html
Intreaba farmacistul

Vrei sa stii mai multe detalii despre un anumit produs? Ai o problema medicala sau cosmetica la care nu ai gasit inca rezolvare?

Scrie-ne intrebarea ta completand formularul
Completeaza formularul

Suna-ne la TelVerde 0800 833 003
(disponibil si din retelele de telefonie mobila)

0800 833 003
Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza