Bolile copilariei

BOLILE COPILARIEI

Varicela (varsatul de vant) este o infectie cauzata de virusul varicelo-zosterian, care se gaseste in secretia nazala eliminata si in fluidul din vezicule, ce apar in timpul eruptiei.

  • Mama si copilul

Vaccinul previne boala in 70 pana la 90% din cazuri. Cei care fac varsat de vant dupa vaccinare au simptome mult mai usoare si eruptie redusa.

Principalul simptom este eruptia, care apare mai intai pe fata si pe trunchi, apoi pe tot corpul. Eruptia se prezinta sub forma unor pete mici si rosii, ce se manifesta intr-o perioada de doua - patru zile. Ulterior aceste pete vor lua forma unor picaturi de roua, dupa care incet-incet se usuca, formand cruste. In unele cazuri eruptia este urmata de febra, care nu depaseste 39°C, dureri abdominale si o usoara stare de voma. Perioada contagioasa este de o saptamana, timp in care copilul trebuie tinut izolat.

Atentie! Varicela este deosebit de periculoasa pentru femeile insarcinate.
Tratamentul se axeaza in principal pe solutii de calmare a mancarimii si medicamente pentru scaderea febrei, insa nu se prescriu antibiotice. Se recomanda consumul cat mai mare de lichide.

Rujeola (pojarul)

O alta asa numita “boala a copilariei” este rujeola (pojarul). Rujeola este o boala virala foarte contagioasa, care survine in general la sfarsitul iernii si inceputul primaverii si afecteaza mai ales copiii intre unu si trei ani, care nu sunt vaccinati. Singura modalitate de a preveni rujeola este vaccinarea, care trebuie facuta pana la implinirea varstei de un an si jumatate.

Rujeola se manifesta prin febra mare (39-40ºC), secretii nazale abundente, lacrimare, tuse uscata, instalarea unei stari de oboseala accentuata si lipsa poftei de mancare. Eruptia cutanata debuteaza cu aparitia unor bubite mici si albe in interiorul obrajilor. Pe masura ce boala evolueaza, aceste bubite isi schimba culoarea in rosu-inchis si se extind pe toata suprafata corpului, unde persista timp de aproximativ o saptamana.

Copilul va fi contagios pana la disparitia totala a bubitelor, de aceea este recomandata izolarea lui pe toata perioada de manifestare a bolii. Este foarte important sa se evite contactul cu vreo femeie insarcinata, deoarece exista riscul unei nasteri premature.

Tratamentul se axeaza in principal pe administrarea medicamentelor pentru scaderea febrei si nu se prescriu antibiotice. De asemenea, se recomanda consumul cat mai mare de lichide.

Rubeola

Rubeola este o maladie virala greu de recunoscut, care trece deseori neobservata, deoarece are putine simptome.

Rubeola este o boala benigna la copil, dar este periculoasa pentru viitoarea mamica si bebelusul sau. Singura modalitate de a preveni rubeola este vaccinarea, care trebuie facuta pana la implinirea varstei de un an si jumatate.

Rubeola se manifesta prin febra, dureri musculare, lipsa poftei de mancare si eruptia cutanata care debuteaza cu aparitia unor bubite roz-rosiatice initial pe gat, pe fata si pe cap, dupa care se extind pe toata suprafata corpului, unde persista timp de aproximativ o saptamana.

Copilul va fi contagios timp de aproximativ opt zile dupa aparitia bubitelor, de aceea este recomandata izolarea lui pe toata perioada de manifestare a bolii. Este foarte important sa se evite contactul cu vreo femeie insarcinata, deoarece exista riscul unei nasteri premature. Nu se prescriu antibiotice.

Tratamentul se axeaza in principal pe medicamente pentru scaderea febrei. Se recomanda consumul cat mai mare de lichide.

Scarlatina

Scarlatina este una dintre bolile contagioase ale copilariei, mai putin frecventa, care este cauzata de o bacterie foarte raspandita numita streptococ.

Scarlatina se manifesta cu dureri de gat insotite de o eruptie cutanata, care dau copilului o culoare stacojie. Timp de trei zile, copilul are dureri de gat, amigdalele lui sunt inflamate, are febra, vomita si resimte uneori dureri abdominale. Dupa perioada de incubatie, apar puncte mici in regiunea inghinala, la subsuori, pe pliurile coatelor, care se intind apoi pe tot corpul. Eruptia provoaca mancarimi, dar are o particularitate: nu apare in regiunea gurii, care ramane palida de jur imprejur. Limba este uneori rosie si acoperita de o secretie alba. Eruptia dispare in cinci zile, dar pielea continua sa se cojeasca timp de doua saptamani.

Medicul este singurul care hotaraste oportunitatea administrarii de antibiotice sau sulfamide, pentru a evita aparitia unor posibile complicatii de natura cardiaca sau inflamari ale rinichilor, articulatiilor sau inimii. Nu este obligatoriu sa tinem copilul la pat. Totusi are nevoie de caldura si o atmosfera calma, linistita. Este insa obligatoriu sa stea izolat de ceilalti. Se recomanda consumul cat mai mare de lichide.

Oreionul

Oreionul este o boala infectioasa virala acuta, extrem de contagioasa, care se manifesta, in principal, printr-o inflamatie a glandelor salivare. Oreionul se transmite pe calea aerului si se manifesta mai ales iarna, cand apar epidemii. Cel mai frecvent sunt afectati copiii. Exista un vaccin eficace, care se administreaza adolescentilor si adultilor tineri care nu au facut oreion, precum si copiilor trecuti de varsta de un an. Vaccinul destinat copiilor mici este asociat cu cel al rubeolei si rujeolei.

Simptome
Incubatia dureaza intre 17 si 21 zile; ea este urmata de aparitia febrei moderate si de dureri in zona urechilor timp de o zi sau doua. Copilul este contagios cu o saptamana inainte de aparitia simptomelor si aproximativ 8 zile dupa aparitia lor. Inflamatia glandelor salivare apare mai intai pe o parte, apoi in ambele parti ale cavitatii bucale si este insotita de durere la masticatie. De asemenea, marea majoritate a copiilor acuza dureri de cap puternice. Cu cat varsta copilului este mai mare, cu atat creste riscul  transformarii oreionului in meningita, encefalita sau pancreatita.

Tratamentul simptomatic se realizeaza prin administrarea de medicamente care combat febra si, in caz de dureri mari, in administrarea antiinflamatoarelor.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!